Bude socialista a ľavičiar Sanders, nová nádej USA, prezidentom?Jeho voliči sú "malí" ľudia

12.02.2016 12:50

Kto je v Nemecku považovaný za demokratického socialistu, ten sa nemôže stať kancelárom. O to je prekvapujúcejšie, že v USA, krajine, ktorá už roky extrémne potláča všetko komunistické, marxistické a ľavičiarske, po prvý raz kandiduje na prezidenta muž, pre ktorého slovo socializmus nielenže nie je "od diabla", ale že mnohé idey s ním súvisiace sú mu veľmi blízke. 

Bernie Sanders, ktorý je demokratickým kandidátom, je označovaný neprajníkmi výsmešne ako radikálny socialista. V  USA sú však aj odborové organizácie pokladané za niečo socialistické a aj demokratické štruktúry, ktoré zatiaľ ešte existujú v Európe, sú pre mnohých Američanov len výplodom socializmu.

Preto je veľmi prekvapujúce, že muž, ktorému znalci politických pomerov v USA spočiatku nedávali absolútne nijakú šancu, dostáva neuveriteľne veľa hlasov od voličov a jeho popularita - predtým ho málokto poznal - extrémne narastá. To, za čo bojuje, možno nazvať novým spoločenským modelom pre USA. 

Pre mnohých bolo už vopred jasné, že proti inému kandidátovi zo svojej strany - Hillary Clinton - nemá najmenšie šance. Ako sa však ukazuje - opak je pravdou.

Odrazu sa na obranu svojej manželky proti nemu postavil aj niekdajší americký prezident Bill Clinton, v strachu, že by ju napokon Sanders mohol poraziť, hoci spočiatku sa na jeho adresu vyjadroval veľmi žoviálne a blahosklonne.

Teraz ho gresívne atakuje a ozačuje ho za pokrytca, iluzionistu, človeka, čo nerozumie realite a vysmieva sa aj z jeho programu, ktorý predkladá americkej verejnosti. Clintonovci nedávno zažili nepríjemné prekvapenie v internom dueli demokratov v  štáte New Hampshire, kde Sanders porazil Hillary pomerom hlasov vysoko 60 ku 40 percent. Pritom sa H. Clinton už vopred pokladala za jasnú víťazku. Clintonovci očividne znervózneli, veď už raz nečakane podľahli v boji o prezidentské kreslo istému nobodymu - ktorý sa potom stal prvým čiernym prezidentom USA - Obamovi. To v USA ešte nebolo - socialista sa chce dostať do Bieleho Domu ako prezident.

 

Kto ale je tento odvážlivec a prečo ho ľudia nadšene volia?

 

Nepatrí k najmladším - narodil sa v roku 1941 v New Yorku a vôbec nie je typom škrupulózneho karieristického profipolitika, amerického razenia. 

Má rusko-poľský pôvod; jeho otec bol vysťahovalec z Poľska a matka dieťa rusko-poľských vysťahovalcov z Európy. Vyrastal v Brooklyne a vyštudoval psychológiu a politické vedy. Bol členom Strany mladých socialistov USA a významne sa angažoval proti vojne USA vo Vietname. Neskôr vstúpil do protivojnovej strany Liberty Union. V roku 1981 sa stal primátorom mesta Burlington, kde bol neobyčajne obľúbený a trikrát po sebe do tejto funkcie zvolený. O deväť rokov neskôr odišiel z komunálnej politiky a bol po prvý raz zvolený ako nestranník do Snemovne reprezentantov USA. Tam bol aktívny pätnásť rokov a až v roku 2015 sa stal členom Demokratickej strany.

Ľudia ho volia nielen preto, že sa im páči jeho program, ale aj preto, že sa s ním vie identifikovať masa priemerných Američanov. Sanders vôbec nepôsobí ako chladný vypočítavý politik, ale skôr ako vysokoškolský rozvážny profesor, ktorý dáva veľmi expresívne najavo, že nechce byť sluhom konzervatívnej klasickej americkej politiky, ako všetci doterajší prezidenti.

Tiež nie je umelo a nadnesene pôsobiacim rétorikom, s patetickou gestikuláciou. Hovorí však dobre a zrozumiteľne a veľmi dobre a účinne argumentuje.

Masy fascinuje predovšetkým svojou víziou novej a inej Ameriky, akou je dosiaľ. Konzervatívci a nenávistníci socialistických myšlienok ho dokonca označujú ako človeka, ktorého "diriguje" Moskva. 

Ešte nikdy nebol v USA kandidát na prezidenta, ktorého by neboli podporovali peniaze "Veľkého kapitálu". Sanders všade prízvukuje, že jeho volebnú kampaň - sám nie je ani miliardár, ani podnikateľ - financujú "malí" ľudia, ako penzisti, študenti a ľudia zo spodných stupňov sociálneho rebríčka.

Ak by sa stalo to, čo nikto neočakával a Bernie Sanders bude novým prezidentom USA, tak z pohľadu Američanov by išlo o "ľavicový prevrat". Určite však nie z pohľadu starého kontinentu.

Na záver mojich výpovedí ešte niečo z jeho programu.

Chce dosiahnuť, aby systém vzdelania a zdravotníctva bol pre všetkých Američanov. Bude presadzovať viac práv pre zamestnaných, včítane vyplácania mzdy aj v prípadoch ochorenia. Plánuje nové daňové modely priaznivé pre ľudí s nízkymi zárobkami a vybudovanie štátom finacovanej opatery malých detí. Je za legalizáciu homo-manželstiev a čo je pre celý svet absolútne nové, aby to zaznievalo z USA, je to, že je striktným odporcom vojen z osobného presvedčenia. Je aj tvrdým kritikom izraelskej osídlovacej politiky na úkor Palestínčanov, ktorú vehementne presadzuje Benjamin Netanyahu.

Chce zaviesť aj ďalšiu "katastrófu" z pohľadu konzervatívcov - bezplatné štúdium na vysokých školách.

Suma sumárom - ak by Bernie Sanders zasadol na prezidentskom kresle Bieleho Domu, tak USA hrozí "revolúcia prezidenta".