Bude pri španielskej Salamance otvorená najväčšia uránová baňa Európy? Napriek protestom?

01.03.2018 23:13

V blízkosti Villavieja de Yeltes, provincia Salamca už stoja veľké bágre pripravené k vyhlbovaniu zeme. Patria veľkému nadnárodnému koncernu, ktorý od španielskej vlády získal v roku 2012 právo vybudovať tam obrovskú uránovú baňu.

Jorge Rodriguez, starosta Villavieja a jeho spoluobčania protestujú a bojujú za to, aby lúka, kde stoja bágre ostala nedotknutá a obrovské stroje, aby odtiaľ zmizli. Obávajú sa zničenia a otrávenia prírody a celého okolia ich lokality.

Jorge vie, že vzduch bude znečistený drobnými časticami, ktoré vznikajú pri takýchto rozsiahlych hĺbkových výkopných prácach a že bude rádioaktívne kontaminovaná spodná voda, čomu sa nikdy nedá zabrániť a ešte horšie to bude s povrchovou vodou, ktorú vedie rieka Yeltes. Tá dodáva pitnú vodu pre obec.

Starosta si dal urobiť analýzy od nezávislých odborníkov, na ktorých koncern nemá dosah a tí všetky jeho obavy len potvrdili.

Koncern Berkely, britsko-austrálsky energetický koncern, pochopiteľne vehementne tvrdí, že ide o neopodstatnené obavy a že urobí všetky potrebné opatrenia, aby tak bolo aj v praxi.

Plocha, ktorú koncern zaberie pre svoju ťažbu, je obrovská – 5400 hektárov, presne na takej veľkej ploche sa rozkladá nemecké veľkomesto Flensburg.

V sobotu protestovalo v hlavnom meste regiónu Salamance viac ako 5000 demonštrantov. Ich heslo znelo „Nie k bani, áno k životu“. Medzi nimi bol aj starosta Jorge Rodriguez.