Bude Lýbia pre ISIS novou „Sýriou“? Potom hrozí EÚ nová vlna migrácie

30.03.2016 17:38

 

Islamistická ISIS ešte stále vládne v častiach Sýrie, ale už dávnejšie si buduje úzke spojenie k islamistickej teror-organizácii Boko Haram v Afrike. Tak vzniká nové nebezpečie pre EÚ. Nemecká vláda má informácie, že v Lýbii ISIS už kontroluje branžu prevádzačov a vyberá od nich vysoké poplatky. Podľa informácií nemeckej tajnej služby ich núti aj k tomu, aby prevádzali k európskym brehom bezplatne aj vycvičných ISIS teroristov.

Pred niekoľkým dňami vyhlásil francúzsky minister vnútra, Jean Yves Le Drian, že podľa jeho informácií čaká v Lýbii do 800 000 utečencov, ktorí sa chcú dostať do Talianska. Minister oznámil novinárom aj to, že v Bruseli zatiaľ ešte neexistuje žiadny plán, ako zvládnuť hrozbu tejto novej migračnej vlny.

Vieme však dobre, že ani kancelárka Merkel nemala absolútne žiadny plán a ani predstavu o tom, ako predovšetkým Nemecko zvládne obrovskú masu utečencov, ktorú pozývala s úsmevom do EÚ.

Od roku 2011 vládne v Lýbii totálny trvalý chaos. Lode európskej  misie Sophia, namierenej proti prevádzačom z Lýbie nemajú ešte stále povolenie zasahovať v lýbijských vodách. K tomu je potrebný súhas lýbijskej vlády. Tá však ešte neexistuje. Je ale zvláštne, že v takejto krízovej situácii, Brusel čaká na súhlas neexistujúcej vlády. USA nemá najmenší problém zabíjať ľudí svojimi drónami  v cudzích štátoch bez ich súhlasu a proti medzinárodnému právu. Po zavraždení prezidenta Muammara Kaddáfiho najatými americkými žoldniermi, je chaos v Lýbii čoraz väčší a džihadisti tam nadobúdajú silnejúci vplyv.

Je nehanebné a vonkoncom pokrytecké, keď teraz 11. marca vyslovil americký prezident Obama v sputniknews veľkú kritiku na svojich európskych spojencov vo vojne proti Lýbii – ktorá nebola legitimná, ale agresívne deštruktívna a výlučne záujmová. Po úspešnej intervencii – ako nazval túto vojnu americký nositeľ Nobelovej ceny za mier – vraj vynikli spojenci už len svojou pasívnou letargiou. A to potom využila ISIS a tak v Lýbii následne stroskotalo všetko, čo stroskotať mohlo. 

Situácia je o to nebezpečnejšia, že siete ISIS v Lýbii už majú zálusk aj na susedný Tunis, kde vládne veľká nespokojnosť obyvateľstva s pomermi.

V poslednom roku života varoval  lýbijský prezident Európu, že keď príde k destabilizácii jeho štátu, kde vládol poriadok a bezpečnosť, tak, že nič nezabráni tomu, aby milióny žobrácky chudobných a zúfalých Afričanov neprúdili do Lýbie a odtiaľ potom do bohatej Európy.

Naplnili sa jeho slová a nie Obamove, ktorý sľuboval Lýbii po odstránení jej prezidenta slobodu, demokraciu a postupne aj západný blahobyt. Nič iné to nebolo, len klamstvá a nepravdy.  A EÚ teraz dopláca na to, že pri nezákonnej intervencii proti Lýbii bola spojencom USA.