Brusel priznal ťažkú rozpočtovú krízu – samozrejme je za ňou Ukrajina! Dmitrij Peskov sa v Moskve z nej len smeje

06.12.2023 20:59

Medzi členskými štátmi vládne ohľadom rozpočtu Európskej únie veľká nezhoda. Vyplatenie 50 miliárd eur Ukrajine môže byť ohrozené a dokonca aj zmarené.

 

Či sa štáty dokážu dohodnúť ešte pred rozpočtovým summitom 14. a 15. decembra v Bruseli, nie je jasné. Rozpočet EÚ by sa musel opäť podstatne zvýšiť, aby sa poskytla pomoc Ukrajine.

 

Uprostred nezhôd v Európe hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že EÚ má čoraz väčšie problémy s financovaním Ukrajiny v jej vojne.

 

"Naša ekonomika sa na druhej strane prispôsobila podmienkam špeciálnej vojenskej operácie a má všetko, čo potrebuje na jej pokračovanie,"

oznámil sebavedome Peskov.

 

Spoločný rozpočet EÚ čaká na revíziu. Je ale veľmi otázne, či k nej vôbec príde.

 

 Pretože členské štáty nemajú najmenšiu chuť „položiť na stôl“ 100 miliárd eur, ktoré od nich požaduje Ursula von der Leyen. Tá je spolu s ministerkou Baerbock v EÚ najhorlivejšou „vymáhateľkou“ peňazí občanov EÚ a ich zasielaní Zelenskému.

 

Rozpočet pre 27 členských štátov sa schvaľuje na obdobie siedmich rokov, aby sa zabezpečila čo najdlhodobejšia predvídateľnosť a aby sa predišlo neustálemu pohybu medzi hlavnými mestami a inštitúciami.

 

Po maratónskom päťdňovom samite, ktorý odhalil hlboké rozdiely medzi členskými štátmi, lídri EÚ schválili rozpočet na rok 2020 vo výške niečo vyše 1 bilióna eur a mimoriadny plán vo výške 750 miliárd eur na podporu členských štátov pri riešení údajnej pandémie COVID.

 

Ale po sérii kríz, najmä v dôsledku vojny zúriacej na prahu EÚ, von der Leyen tvrdí, že toto číslo už neodráža ekonomickú realitu. Z tohto dôvodu šéfka EÚ komisie navrhla uvoľniť ďalších takmer 100 miliárd eur na podporu Ukrajiny, riadenie migrácie, riešenie prírodných katastrof a podporu špičkových technológií.

 

„Žijeme v úplne inom svete ako v roku 2020, žijeme vo svete mnohých kríz, a to sa odráža aj v našom rozpočte ,“

 povedala Ursula von der Leyen v júni, keď predstavila dodatočný rozpočet.

 

Zabudla ale dodať, že leví podiel na týchto krízach majú USA a Brusel, a teda konkrétne aj ona sama!

 

Von der Leyen chce, aby sa navýšenia schválili do konca roka.

 

Členské štáty sa tomu však bránia: Na októbrovom zasadnutí Európskej rady, ich predstavitelia dali jasne najavo, čo si myslia o navrhovaných rozpočtových zmenách, ako ich chce mať von der Leyen – svojvoľná nehanebná vykrádačka peňaženiek občanov EÚ a sama kráľovsky platená.