Brusel by Maďarsko chcel za každú cenu vyhodiť z EÚ – je podľa neho trójskym koňom prezidenta Putina

15.11.2023 14:09

V Bruseli panuje čoraz väčšia nervozita a rastúci hnev z toho, ako premiér Viktor Orbán dáva nekompromisne a v úplnej otvorenosti najavo, že Vladimír Putin, ako aj úzke vzťahy s Pekingom, sú mu oveľa dôležitejšie ako  svet Západu.

 

EÚ-Brusel a jeho médiá konštatovali v tejto súvislosti okrem iného nasledovné, pričom to všetko hovorí jasnou rečou, že Únia je ako „feudálna vrchnosť“, ktorú poddaní musia poslúchať, ak sa niekto vzbúri, tak príde krutý trest:

 

„Maďarsko už zrejme nemá záujem o západný svet. Premiér Viktor Orbán sa stretáva s Putinom a využíva európsku pomoc Ukrajine na vydierací manéver.

Keď sa v Bruseli stretávajú hlavy štátov a vlád krajín EÚ, tak okolo maďarského premiéra Viktora Orbána to začína byť veľmi osamotené.

 

Francúzska hlava štátu Emmanuel Macron, spolkový kancelár Olaf Scholz, predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen & Co. sa priateľsky pozdravia a urobia si navzájom selfie. Maďarský premiér ale medzitým stojí len bokom od ostatných, úplne sám, s rukami vo vreckách.

 

Táto scenéria zo summitu EÚ na konci októbra bola symbolom postavenia Maďarska v rámci Únie. Premiér Orbán vmanévroval svoju krajinu do role outsidera, predovšetkým kvôli svojej politike priateľskej k Rusku.

 

Stretnutie maďarského premiéra so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom 17. októbra v Pekingu mohlo byť napokon poslednou kvapkou trpezlivosti EÚ s ním. Orbán obhajoval dôležitosť tohto stretnutia a ospravedlňoval sa tým, že sleduje mierovú stratégiu v ukrajinskom konflikte a že je na to hrdý.

 

Jeho kolegovia v EÚ to vidia inak. Pre holandského premiéra Marka Rutteho bolo podávanie rúk medzi Orbánom a Putinom vyslovene nechutné.

 

Orbán týmto stretnutím ďalej izoloval Maďarsko v rámci EÚ a je stále považovaný za strategického spojenca Putina a momentálne sa spolieha na slabnúcu podporu Ukrajiny v Európe. V mnohom podkopáva jednotu Západu a predovšetkým akcieschopnosť EÚ.“

 

Viktor Orbán samozrejme vie veľmi dobre, že je v očiach globalistov EÚ veľkou hrozbou a nebezpečným rušiteľom ich ďalších globalistických plánov. A vie dobre aj to, že by sa ho veľmi radi „zbavili“.

 

Na druhej strane vie ale aj to, že má v EÚ veľmi veľa priaznivcov a obdivovateľov najmä v pravicovo-konzervatívnych stranách, a dokonca aj viacerí politici z CDU-CSU  majú k nemu niektorými svojimi politickým vyjadreniami veľmi blízko.

 

Konkrétne napr. aj šéf CDU Merz, a to predovšetkým v utečeneckej politike.

 

Stretnutie Orbána s Vladimirom Putinom dokonca podnietilo mimoriadne stretnutie veľvyslancov NATO. Maďarskí spojenci v NATO majú oprávnené obavy o bezpečnosť, povedal v médiách politický expert Bock.

 

Ani s tým však Orbán nemá ani najmenší problém a ani s tým, že v EÚ a NATO silnejú hlasy za vyhodenie Maďarsko z Únie i z NATO, lebo že je ako trójsky kôň, ktorý sa odrazu môže premeniť na nepriateľa a začať svoj útok.

 

Ale Orbán vie aj to, že na to treba hlasy všetkých členov Únie a určite nie všetci by za to hlasovali. O.i. napr. Slovensko.

 

Okrem toho takéto hlasovanie by bolo realizovateľné len za istých extrémnych predpokladov, ktoré takmer s istotou v žiadnom prípade nebudú naplnené.