Brusel a Berlín sa obávajú rastúceho vplyvu Moskvy na západnom Balkáne

22.04.2021 23:37

Ich „hlásna trúba“ Deutsche Welle (DW) sa pobúrene pýta: „Čo chce Rusko na západnom Balkáne?“

Je to neuveriteľné pokrytectvo, lebo keď Balkán svojho času bombardovali USA a NATO, tak toto médium len mlčalo.

DW tvrdí, že Moskva rozširuje svoj vplyv na nestabilné regióny juhovýchodnej Európy a robí to tak, že vyzýva tamojších politikov, aby cielene blokovali procesy, ktoré podorujú demokratizáciu, čo má zabrániť ich vstupu do EÚ.

Pre EÚ je ale veľkou ruskou provokáciou na Balkáne napríklad dokonca aj to, že začiatkom apríla 2021  do mesta, kde chodil do školy svetoznámy srbský spisovateľ Ivo Andrič (bol veľkým priateľom Ruska),  do Višegradu v Bosne prišlo asi 20 Srbov, aby si uctili pamiatku padlých ruských dobrovoľníkov, ktorí podporovali srbskú armádu v rokoch 1992-95 vo vojne v Bosne.

Stretnutie a kladenie vencov na ich hroby zorganizovala Srbsko-Ruský Spolok v Bosne.

Podľa DW Moskva veľmi aktívne podporuje srbských a chorvátskycvh politikov v Bosne-Hercegovine, ktorí vraj robia všetko pre to, aby destabilizovali krajinu a vyvolali nepokoje.

Tŕňom v oku Bruselu je najmä tamojší srbský politik Milorad Dodik, ktorý je vplyvným poslancom v parlamente a údajne neustále hrozí  s odtrhnutím sa bosniackych Srbov.

Keď sa v decmbri 2020 stretol v Sarajeve s ruským ministrom Lavrovom, tak aj to bola v očiach Bruselu ruská provokácia na Balkáne.

A to nám chce Brusel nahovoriť, že naozaj žijeme v demokracii?

Brusel kritizuje dokonca aj slovinského premiéra Janeza Janšu za jeho dobré kontakty k Rusku a odsudzuje jeho požiadavku - ktorú nedávno vzniesol - po novom usporiadaní balkánskych štátov podľa etnických kritérií. Brusel vyhlásil, že tým provokuje novú vojnu na Balkáne.

Je len absolútne legitímnym právom Belehradu, že chce dosiahnuť zjednotenie všetkých Srbov na  Balkáne v jednom spoločnom štáte. A v tom má Belehrad plnú podporu Ruska.

Ak toto Brusel nazýva provokáciami Ruska na Balkáne, tak potom už skutočne nežijeme v demokracii.