Britskí astrofyzici objavili nový druh explózií hviezd

25.04.2022 22:12

Astrofyzička Simone Scaringi a jej tím z Durham University vo Veľkej Británii pri hľadaní planét vo vzdialených slnečných sústavách narazili celkom náhodne na existenciu iného druhu hviezdnych explózie, ako ich astronómia poznala dosiaľ.

Nazvali ho mikronova. Neurobili tak ale preto, že by v tomto prípade išlo o energeticky slabú explóziu, aj keď v porovnaní s explóziami hviezd, pri ktorých hovorímer o fenoméne nova, je emitovanie energie explózie mikronova len asi jedna tisícina z toho, koľko vyžiari nova.

V porovnaní s pozemskými energiami je však množstvo energie vyžiarené pri explózii mikronova obrovské. Množstvo vodíka, ktoré pri takejto explózii zhorí, je adekvátne 40 000 násobnej hmotnosti Mount Everestu.

Hviezdne explózie nova sú astronómom známe už niekoľko storočí:

Niektoré hviezdy v priebehu niekoľkých týždňov opakovane na krátky čas extrémne zvýšia svoj jas.

Ide o tzv. bielych trpaslíkov, ktorí sú zvyškami po vyhorení hviezd, ktoré boli počas aktívneho života hmotnosťou približne podobné nášmu Slnku (a ktoré sa, podobne ako to  raz bude s naším Slnkom, nemohli stať čiernymi dierami – hviezda musí mať mnohonásobok hmotnosti Slnka, aby z nej mohla raz byť čierna diera).

Zmienené hviezdne explózie objavené expertami z Durhamu nie je možné vysvetliť starým tradičným modelom, lebo majú celkom iný priebeh.

Ich procesy spochybňujú naše chápanie toho, ako sa odohrávajú termonukleárne explózie hviezd.

Scaringi k tomu hovorí:

„Dosiaľ sme boli presvedčení,  že to vieme, ale tento nový objav je charakterizovaný úplne iným a celkom novým mechanizmom priebehu termonukleárnych hviezdnych explózií.“