Brexit ako nová šanca (posledná) pre EÚ, alebo už jej labutia pieseň?

24.06.2016 12:36

Brexit je vážnym signálom pre bruselské „politbyro“ a celú jeho obrovskú byrokratickú administratívu, z veľkej časti neschopnú a „darmožráčsku“. Ak sa naši bruselskí „diktátori“, na čele s Jean-Claude Junckerom konečne nespamätajú a nezmenia svoje postoje, tak hrozí, že aj ďalšie európske národy si svoju suverenitu vezmú späť.

Je najvyšší čas, aby Brusel ukončil svoj nezmyselný a kontraproduktívny extrémny centralizmus.  V opačnom prípade možno očakávať, že nielen jednotlivé EÚ štáty budú nasledovať Brexit – aj v Holandsku je už veľká časť populácie za to – ale aj napríklad Bavorsko bude chcieť vlastnú štátnu samostatnosť. V prípade Škótska, ktoré hlasovalo proti Brexitu, je už teraz isté, že  najbližšie vyhlási referendum, aby sa mohlo vyslobodiť spod „vlády kráľovskej“ a vstúpiť do EÚ.

Teraz je čas skutočne zrelý na to - a zároveň je to úplne posledná šanca - aby sme zrealizovali novú Európu, Európu rovnocenných národov, ktoré sa budú vzájomne plne rešpektovať ako nacionálni suveréni, navzájom spolu bez hraníc obchodovať a pestovať úzke priateľstvá.

Európu totiž už čoskoro očakáva nová veľká a nebezpečná výzva. Z Afriky, ktorá má 1,2 miliard obyvateľov, sa budú chcieť vydať k nám  desiatky miliónov ľudí. Afriku čoraz viac ničí zmena klímy, za ktorú nesie zodpovednosť západná civilizácia. Dlhotrvajúce suchá razante pribúdajú a ničia alebo vôbec neumožňujú úrodu. Hlad a smäd nadobudi katastrofálne dimenzie. 

Mimochodom, za Brexit je osobne zodpovedný David Cameron, ktorý desať rokov EÚ len atakoval a „žmýkal“ a potom odrazu zmenil „kabát“ a za niekoľko týždňov chcel napraviť to, čo pokazil. Druhým zodpovedným je Jean-Claude Juncker, nafúkaný a dôležitý karierista, ktorého Briti od začiatku nemohli ani len voňať a nechceli ho v jeho EÚ funkcii. 

Teraz nastane dlhá, minimálne dvojročná fáza rozvodu britsko-európskeho manželstva, ktorá bude stáť mnoho miliónov. Len rozviazanie množstva zmluvných záväzkov a ekonomických a politických zmlúv a dohôd zhltne nespočetné hodiny zasadaní množstva komisií. Napokon sa musia vyjednať a dohodnúť nové zmluvy všetkých 27 EÚ štátov a EÚ parlamentu s Londýnom.

EU- Martin Schulz už terez hrozí Britom, že už sa s nimi Brusel  nebude maznať a nový deal s EÚ, že bude pre nich maximálne nevýhodný. Kto sa rozhodol od nás odísť, ten odišiel navždy, povedal Schulz. Za ním sa plakať nebude, ale už skoro bude plakať on za nami.

To, čo sa teraz v Európe udialo, to jednoznačne znamená ešte väčšie posilnenie konzervatívnych pravicových strán, ako je nemecká AfD.

Británia v novej podobe sa politicky celkom odvráti od EÚ a symbolicky možno povedať, že v tomto smere splynie s „USA“ a naberie veľmi ostrý protiruský kurz.  Pre Putina sa ale tým policky v Európe otvárajú nové možnosti, a to o to viac, že teraz má už na „svojej strane“ veľmi rozhodným spôsobom aj nemeckého ministra zahraničia, čo ten dal najavo v posledných dňoch aj veľmi ostentatívne a nekompromisne.