Brazílske Porto Alegre - prvé mesto na svete, kde obyvatelia rozhodujú o rozpočte mesta

23.01.2016 23:37

Porto Alegre, mesto ktoré má takmer 1,5 milión obyvateľov, bolo  ešte začiatkom storočia na pokraji bankrotu. V zúfalej situácii, keď zadĺženie dosahovalo rekordnú výšku,  navrhol jeden z mestských poslancov, aby sa pokúsili svoje ťažkosti riešiť tak, že o štvrtine ročného rozpočtu mesta budú priamo rozhodovať všetci jeho občania. Jeho návrh bol prijatý a aj realizovaný. 

V priebehu roka rozhodli občania na šestnástich veľkých občianskych zhromaždeniach, kam sa prerozdelia peniaze mesta. Boli nasadené veľmi zmysluplne a na prospech všetkých. Predtým boli finacie prevažne investované len do zbytočných projektov, ktoré slúžili len prestíži. Postupne sa finančná situácia mesta začala zlepšovať a tento príklad začali nasledovať aj iné brazílske mestá. 

Zvesť o tom sa medzičasom dostala už aj do vzdialeného Nemecka a teraz aj Združenie nemeckých miest uvažuje o tom, že bude komúnam - najmä tým, ktoré sú vysoko zadĺžené - odporúčať, aby nasledovali tento projekt. V zdôvodnení odporúčania sa uvádza, že občania mesta dokážu v mnohých prípadoch lepšie ako ich politickí reprezentanti posúdiť, kde sú aké investície potrebné a optimálne. 

Aj v južnej Amerike, napríklad v Bolívii, Peru a Argentíne, sú už mestá, ktoré tento príklad s úspechom realizujú. Som si istý, že by bol vhodný aj pre mestá na Slovensku.