Bravó Holandsko! Vetovalo asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou. Pre Moskvu je nepriateľským aktom

30.10.2016 19:35

V referende sa 62 percent Holanďanov vyslovilo proti dohode, a to predovšetkým zásluhou konzervatívnych pravicových síl. A tak je Holandsko jediným štátom EÚ, ktorého premiér M. Rutte v piatok oznámil, že jeho krajina nebude dohodu ratifikovať, a to napriek tlaku Bruselu a Berlína, ktorému podľahli aj takí odporcovia tejto hanebnej dohody ako Matteo Renzi a Alexis Tsipras. Poslúchli aj R. Fico a dokonca i V.Orbán.

Dohoda má Ukrajine  zabezpečiť „prehĺbenie“  politických, vojenských a ekonomických vzťahov so štátmi EÚ. Táto oficiálna formulácia znamená v „preklade“: ešte viac provokovať Rusko v situácii, ktorá je už teraz viac ako nebezpečná a ešte viac pumpovať do skorumpovanej a totálne ekonomicky zúboženej Ukrajiny európske miliardy a vydávať miliardy aj na posilnenie a modernizovanie jej armády. Realizácia  dohody má byť zároveň  aj vstupnou bránou Ukrajiny do EÚ. Rusko dohodu rozhorčene kritizuje a odmieta ju ako nepriateľský akt voči Rusku.

-------

Každému, kto len trochu objektívne analyzuje politiku, musí byť jasné, že Ukrajina asociovaná do EÚ bude potom vystupovať ešte oveľa agresívnejšie  a deštrukívnejšie voči Moskve a bude si pripadať ako najdôležitejší štát Európy vedľa Nemecka a Francúzska.

Už teraz požaduje Kyjev od EÚ masívne zostrenie sankcií voči Rusku. Predsedníčka Zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Hanna Hopková už teraz žiada Brusel, aby EÚ znížila minimálne o polovicu importy nafty a plynu z Ruska a ho tak ekonomicky ešte viac oslabila.

Hopková je nezmieriteľnou nepriateľkou Vladimíra Putina, čo všade otvorene vyhlasuje. Vyzýva tiež Angelu Merkel, aby okamžite stopla realizáciu plánovaného projektu Nord Stream 2, ktorým sa má z Ruska dodávať do Nemecka ruský plyn. Povedala, že ukrajinský parlament pripravuje rezolúciu, ktorá bude požadovať od EÚ, aby úplne zmenila svoju stratégiu ohľadom  dodávok energie z Ruska. Inými slovami, aby z Ruska čo najskôr prestala importovať akúkoľvek energiu. Hopková doslova povedala: „Len takým spôsobom je možné ukončiť ruskú agresiu vo východnej Ukrajine a Aleppe.“

Ukrajina už teraz chce Bruselu a Berlínu prikazovať a nariaďovať čo má robiť. Od toho už nie je ďaleko k tomu, aby Kyjev chcel EÚ zatiahnuť aj do priamej konfrontácie s Ruskom, so všetkými katastrofickými dôsledkami, ktoré by z toho vyplynuli. V Kyjeve predsa vládnu sympatizanti ukrajinských nacistov, nenávidiacich Rusko priam patologickym spôsobom.