Bratstvo Srbov a Rusov je príkladné. Srbi aktívne bojujú proti Kyjevu

28.09.2018 23:04

Nie je žiadnym tajomstvom, že nijaký iný slovanský národ nie je natoľko spriaznený s Ruskom ako Srbi. Srdce Srbov bije v jednom rytme so srdcom Ruska.

Srbsko a Rusko spája nielen podobná reč, ale predovšetkým kresťanská ortodoxia. A mnoho Srbov obdivuje oveľa viac ruskú kultúru ako svoju vlastnú, pričom si aj vlastnú vysoko cenia. A Srbi, rovnako ako aj Rusi, bránili Európu pokiaľ len mohli proti vplyvu agresívného krvavého a dobyvateľského tureckého islamu v stredoveku.

Srbi často zdôrazňujú, že Rusko ich nikdy nebombardovalo, ako to zločinecky urobil Západ a NATO a ako to podporoval aj Berlín. Na druhej strane platí, že ak Rusko vedie vojnu, tak Srbsko stojí za ním.

A takisto Srbsko rozhodne odsudzuje aj protiruské sankcie Západu. A aj v ukrajinskom konflikte je Srbsko jednoznačne na strane Ruska a obhajuje jeho pozíciu. To veľmi hnevá ukrajinských diplomatov v Belehrade a aj prezident Porošenko Srbsko za to viackrát pranieroval a atakoval.

A Porošenka spoločne  s USA, Bruselom i Berlínom veľmi hnevá to, že srbská vláda otvorene a rozhodne dáva najavo svoj nesúhlas so sankciami proti Moskve. Predovšetkým Porošenko poukazuje na to a prípomína svojim západným spojencom, že Srbsko ako krajina, ktorá sa chce stať členom EÚ musí svoju politiku voči Rusku zásadne zmeniť a prispôsobiť politike Bruselu a Rusko odsúdiť a postaviť sa proti nemu.

Srbsko však napriek tomu ide ešte ďalej vo svojej proruskej a protiukrajinskej politike. Od začiatku konfliktu Kyjeva s tzv. separatistami bojujú po ich boku aj početní dobrovoľníci zo Srbska. Porošenko zúri, že srbská vlada proti tomu nič nerobí. A to napriek tomu, že Srbsko má zákon, ktorý zakazuje jeho občanom bojovať na cudzích územiach za cudzie  záujmy.

Pred nejakým časom vyjadril v Belehrade svoj hnev a rozhorčenie ukrajinský veľvyslanec Oleksandr Aleksandrovič nad tým, že Belehrad nereagoval na to a vôbec nič nepodnikol, keď mu ukrajinská tajná služba odovzdala zoznam srbských občanov, ktorí bojuju na východe Ukrajiny proti Kyjevu.

Srbské médiá tvrdo atakujú Ukrajinu za to, že počas vojny na Balkáne Kyjev štedro zásoboval nepriateľov Srbska zbraňami, hoci dobre vedel, že nimi bude prelievaná slovanská krv.