Bordeaux – starí Rimania, Atlantik, rieka Garonne, víno, Aquitania, .......

23.08.2016 17:51

.......to všetko a ešte oveľa viac je toto mesto. Stalo sa mojou láskou, veľkou láskou, podobne ako Buenos Aires, Lisabon, Paríž, Jeruzalem a veľa ďalších veľkolepých miest, kde sa cítim doma. Očarilo ma nesmierne po každej stránke. Pritom som navštívil mnoho atraktívných miest vo viac ako 80 štátov.

Leží takmer na brehu Atlantiku, len 40 kilometrov od neho a je hlavným mestom prastarej Aquitánie – teraz francúzskej provincie, ktorá bola voľakedy aj kráľovstvom, a to v 8. storočí. Je najvýznamnejším mestom juhozápadného Francúzska a rozprestiera sa na oboch brehoch veľrieky Garonne, ktorá je podstatne širšia ako Dunaj v Bratislave i ako Rýn v Düsseldorfe.

Keď som ju po prvý krát uzrel, bol som uchvátný a prekvapený jej mohutnosťou a jej facinujúcou krásou. Žiadna iná veľrieka v Európe ma tak neočarovala ako Garonne. Vždy, keď zavítam do Bordeaux – teraz v auguste som prišiel sem pracovne na dlhšiu dobu – tak idem čo najskôr ku Garonne. Tomu sa napokon ani nedá vyhnúť, ak prichádzam vlakom, lebo zo stanice idem električkou do centra a tá ide okolo nej.

Na meste ma fascinuje mnoho vecí a jednou je jeho prastará história, akou sa v Európe - mimo Talianska - môže pochváliť len veľmi málo miest. Kto v SR niečo o mne vie, tak mu je známe, že som znalcom a milovníkom dejín. A Bordeaux patrí k tým európskym mestám, ktoré majú skutočne veľmi starú históriu. Je staršie ako Paríž, Kolín n.R., i ako Trier, ktorý bol istý čas hlavným mestom Západorímskej Riše.

Mesto na Garonne má približne 2 300 rokov a založili ho, podobne ako aj Paríž, Kelti a v prvých storočiach nášho letopočtu ho postupne ovládli a budovali Rimania a Frankovia.

pokračovanie nasleduje