Bomby Francúzov na ISIS-Rakku, ako odplata, nezabíjali? Putin prikázal armáde spoluprácu s Francúzmi

18.11.2015 23:30

 

Bomby francúzskych lietadiel, ktoré boli zvrhnuté na hlavné mesto ISIS, ako odplata za Paríž, boli pravdepodobne "neúčinné". Tak o tom informovala "Sýrska pozorovacia centrála pre ľudské práva". Podľa jej informácii bol predstavitelia ISIS natoľko múdrí, že krátko po atentátoch v Paríži odvelili svojich bojovníkov z mesta preč a veľkú časť z nich už aj predtým. Centrála je považovaná za jedno z najspoľahlivejších informačných zdrojov pre udalosti v Sýrii a v kalifáte ISIS.

 

Pripomeniem, že USA vyhlasovali už v septembri 2014, že už pripravujú útok na dobytie hlavného mesta ISIS, Rakka. Prečo ho nedobyli?

 

Ruské ozbrojené sily majú teraz na príkaz Vladimíra Putina spolupracovať s Francúzskom, ako spojencom, pri ďalšom bombardovaní cieľov na území kalifátu ISIS.

Už bolo dohodnuté vypracovanie spoločného plánu s francúzskym vojnovým námorníctvom.

 

Putinov rozkaz bol smerovaný predovšetkým na ruský krížnik Moskva, ktorý v súčasnosti operuje vo vodách východného Stredozemného mora, kam smeruje tiež viacero lodí francúzskeho vojnového námorníctva. Krížnik Moskva sa má s nimi kontaktovať a spolupracovať ako s priamymi spojencami.

 

Prezident Hollande sa usiluje o dosiahnutie veľkej spojeneckej koalície s Ruskom a USA v boji proti ISIS. Budúci týždeň letí do Moskvy a do Washingtonu, aby s prezidentom Putinom a Obamom konzultoval túto tému.

 

Okrem toho chce dosiahnuť skoré zasadanie Bezpečnostnej rady OSN a žiadať, aby vydala rezolúciu o boji proti ISIS.

Ako bude reagovať na to Saudská Arábia? Čo nám potom zahrá?