Podľa vzoru Číny: Bologna prvá v EÚ zavádza delenie občanov na dobrých a nie dobrých!

29.05.2022 23:37

Ako nástroj na to bude slúžiť – presne ako v Číne – tzv. sociálny kreditový systém. Od jesene budeme mať v Európe po prvý raz túto „vymoženosť“.

Zavedie sa zatiaľ len ako tzv. pilotprojekt. Vzorné občianske správanie bude bodované. Kto dosiahne istý počet bodov, tak si ich môže vymeniť za určitú odmenu.

Príkladní občania, ktorí separujú odpad, ktorí sa v určitom časovom horizonte nedopustili žiadneho dopravného priestupku, či správneho deliktu a pod. budú dostávať body, čo sa bude priebežne registrovať. Aké odmeny si občan potom môže za koľko bodov vyzdvihnúť, to bude presne zadefinované a v Bologni sa na tom ešte pracuje, ako povedal Massimo Bugano, jeden z pracovníkov, ktorí tento projekt realizujú.

Tento údajne skvelý projekt, ktorý vraj bude ľudí „zušľachťovať, keď sa naplno rozbehne v celej EÚ (hoci sa zatiaľ opatrne hovorí len o skúšobnom projekte) však v sebe ukrýva veľké nebezpečie, že veľmi rýchlo môže byť zneužitý politikmi a napokon sa upraví takým spôsobom, že bude ľudí separovať na dobrých a zlých.

Takýto projekt možno pretransformovať aj do novej modifikácie deliacej ľudí na tých, ktorí spoločnosti osožia a tých, ktorí jej škodia. Stačí vypracovať kritéria osohu vládnucej ideológii a potom tí, ktorí sa ich držia, budú dostávať body a budú odmeňovaní, a ostatní, ktorí sa nimi nebudú riadiť, budú rôznym spôsobom znevýhodňovaní, čo neskôr môže vyústiť do trestov a do tvrdých obmedzovaní.