Bolo len vypadnutie elektriky zodpovedné za náhle odstavenie letiska v Hamburgu? Alebo utajený teroristický atak?

03.06.2018 22:08

V nedeľu doobeda o 10. hodine predpoludním v plnej prevádzke boli na letisku v Hamburgu všetci pasažieri čakajúci v hale Terminal 2 vyzvaní, aby ju okamžite vyprázdnili, lebo prišlo k skratu v elektrike letiska. Pasažieri dostali pokyn, aby sa premiestnili do haly Terminal 1.

Po polhodine museli však opustiť aj Terminal 1, lebo aj tam nastal skrat v elektrike(???).

Hovorca Bundespolizei – lebo aj Bundespolizei bola zapojená do akcie (prečo?) – potvrdil médiám, že prišlo k nečakanému prerušeniu prevádzky letiska.

Pasažieri sa nahnevane sťažovali, že od vedenia letiska neprichádzali žiadne bližšie informácie  - vôbec nič. Okrem výziev k opusteniu letiska, neboli oznámené žiadne iné informácie. Žiadne zdôvodnenia a žiadne oznámenie o približnom  trvaní odstavenia prevádzky letiska. Na letisku zavládol chaos a chaos pokračoval celý den. 

V každom prípade je takmer vylúčené, aby prišlo prakticky súčasne ku skratom v dvoch elektricky oddelených a samostatne pracujúcich Terminaloch 1 a 2. 

Niečo v elektrotechnike tak technicky elementárne ako je skrat, musí byť možné odstrániť v priebehu veľmi krátkeho času.  Okrem toho každé veľké letisko musí mať prevádzky schopné náhradné núdzové zdroje elektriky, ktoré okamžite naskočia pri poruchách ako sú skraty.

Preto je suché oficiálne oznámenie, že technici pracujú na odstránení skratov, pričom vraj vôbec nevedia, ako dlho im to bude trvať, podozrivo zvláštne a doslova nepochopiteľné.

Existujú však dve iné teórie vysvetlenia nečakaného a nevysvetliteľného odstavenia prevádzky letiska – čo je mimochodom veľkou finančnou stratou pre jeho prevádzkovateľov:

1, islamistickí hackeri mohli dostať komplexné vírové programy do dôležitých computerov riadiacich prevádzku letiska a tie ich preprogramovali, resp. zablokovali a technici museli horúčkovite pracovať na ich odstránení

2, teroristi mohli oznámiť, že sa im podarilo umiestniť načasovanú bombu do Terminalu 2 a krátko potom mohli oznámiť, že ďalšia bomba je aj v Terminale 1

Je úplne pochopiteľné, že ak bola realitou eventualita 1 alebo 2, tak vedenie letiska muselo rýchlo vymyslieť niečo na vysvetlenie nečakaného prerušenia prevádzky a zrušenia letov na neurčito nervóznym a nahnevaným pasažierom.

Údajný skrat je relatívne prijateľné vysvetlenie – nie však pre každého.