Boj o šéfa CDU vrcholí. Peter Altmaier,CDU tvrdo atakuje Wolfganga Schäubleho, CDU

06.12.2018 16:00

Dôverníci ministra Altmaiera vedia už dávnejšie, že na mieste predsedu CDU by veľmi rád videl generálnu sekretárku CDU Kramp-Karrenbauer, čo však z rešpektu voči všetkým delegátom CDU, ktorí budú v piatok voliť, nikde verejne nepovedal. Teraz ale skritizoval prezidenta Bundestagu Schäubleho, ktorý tento týždeň povedal pre médiá, že Friedrich Merz je to najlepšie, čo sa CDU môže stať, ak vyhrá voľby. Tým jasne signalizoval, komu dá svoj hlas.

Zároveň Altmaier povedal, že s Annegret Kramp-Karrenbauer na čele CDU, bude mať strana najlepšiu možnosť sa opäť zjednotiť a aj vyhrať najbližšie parlamentné voľby.

Kandidáti, ktorým budú delgáti, počtom 1001, odovzdávať svoje hlasy, sú traja. Okrem Merza a Kramp-Karrenbauer, kandiduje  ešte minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý má ale podľa experetov len minimálne výhliadky na úspech.

Altmaier vyhlásil, že Merz, ak by sa stal víťazom, tak že by v parlamentných voľbách určite získal mnoho FDP voličov na svoju stranu, ale že by sa nemalo stať, aby sa CDU a FDP navzájom oberali o hlasy voličov.

Minister Altmeier je presvedčený, že Annegret Kramp-Karrenbauer by bola pre CDU aj preto vhodnejšia šéfka, lebo by pre CDU s určitosťou „kradla“ voličov SPD a Zeleným.

Tým Altmeier zároveň aj nepriamo naznačil, koho si želá CDU do budúcej koalície a koho nie.