Boj o Mariupol sa chýli ku koncu. Azov-bojovníci chcú ale zúfalo niečo zachrániť v Azovstale

19.04.2022 23:00

Metalurgický kombinát Azovstaľ v Mariupole bol založený v roku 1930. Fabrika od roku 1942 počas svetovej vojny vyrábala v rámci nemeckého „Ivan-programu“ o.i. aj granáty.

Azovstaľ je posledný komplexný objekt, ktorý v Mariupole ešte vzdoruje ruským obliehateľom. Bráni ho do 2000 Azov-bojovníkov. Ich situácia je ale bezvýchodisková.

Čo také vzácne je ukryté v Azovstale, že ho Kyjev chce za každú cenu čo najdlhšie udržať? 

Odpoveď na to hľadá mnoho ruských politológov a analytikov. Zamýšľa sa nad ňou aj slobodný nemecký autor a publicista, rodák zo severozápadného Nemecka, ktorý dobre pozná Rusko i Ukrajinu. Bol pred niekoľkými dňami v Mariupole.

V ďalšom ho citujem v skrátenej forme:

„V rozsiahlych katakombách a atómových bunkroch pod Azovstaľom sa musí nachádzať niečo mimoriadne významné, keď sa ukrajinská armáda pokúšala neúspešne už viackrát s vrtulníkmi tam preniknúť a niečo odtiaľ odniesť.

Mám informácie, že sú tam vysokí dôstojníci NATO, ktorí majú byť evakuovaní, aby nepadli do rúk nepriateľa.  A mám tiež informácie, že sa tam nachádzajú dokumenty s dôležitými informáciami o americkom výskume na vývoji biologických zbraní.

Veľmi pravdepodobne je tam aj „niečo“ francúzske a zrejme je to veľmi dôležité. Naznačujú to aj intenzívne pokusy francúzskeho prezidenta telefonicky dosiahnuť Vladimíra Putina. 

Macron sa viackrát domáhal zriadenia záchranných koridorov z Mariupolu na ukrajinské územie. Pritom medzičasom môžu civilisti bez problémov odísť z mesta, ako som to dnes mohol sám pozorovať. Dokonca funguje autobusové spojenie zavedené kvôli evakuovaniu civilistov z mesta.

Preto musia mať Macronove telefonáty celkom iný dôvod.

Kyjev na situáciu v Mariupole reaguje veľmi nervózne, čo tiež poukazuje na to, že Azovstaľ ukrýva niečo veľmi závažné, čo nemá padnúť do rúk Rusom. Zelenskyj dokonca hrozil, že keď padne Mariupol – myslel tým určite Azovstaľ – tak že ukončí mierové rokovania. Pochybujem však, že by to na Moskvu urobilo čo len najmenší dojem. Rusi vedia čo v Azovstale hľadajú.“