Nová česká vláda už vážne uvažuje o vystúpení z V4

12.11.2021 23:30

Budúcnosť V4 sa stáva veľmi neistá, keďže, ako sa zatiaľ ukazuje, tak nová česká vláda bude poslušným „poskokom“ západných globalistov. 

Táto vláda už teraz naznačuje, že akceptuje požiadavky českých ľavicovo-liberálnych štruktúr a veľkej časti českého mediálneho mainstreamu, ktorý sa dožadujú, aby sa vláda Petra Fialu (ODS) dištancovala od politického dedičstva Andreja Babiša.

To znamená, aby sa konzekventne prestala v rámci svojej zahraničnej politiky odvolávať na pojem „národné záujmy“.

Na Fialu tiež vyvíjajú tlak, že Praha musí zmeniť svoj postoj – ktorý sa dosiaľ orientoval na Budapešť a Varšavu – k migračnej politike Bruselu a prijať ju pozitívne.

Takéto výzvy zazneli napríklad predovšetkým aj od vplyvného ľavicovo orientovaného politológa a spisovateľa Jiřiho Peheho (má aj USA občianstvo – podobne ako jeho dcéra, ktorá vyhlásila, že v USA je konečne prezident, ktorého si môže vážiť – Joe Biden).

Pehe ostro kritizoval vo svojom článku uverejnenom na spravodajskom portále Referendum Babišovu vládu a jej podľa neho zbytočné disonancie s Bruselom. Ďalej zdôraznil, že nová česká vláda sa  musí prestať orientovať na maďarsko-poľský nacionalistický populizmus. Pehe tvrdí, že to na medzinárodnej scéne vylepší (údajne) narušený  a poškodený imidž Českej Republiky.

Prominentný politik strany STAN Jan Farský vyhlásil, že V4 je preceňovaná a že českej politike nepriniesla nič zmysluplné, a ak predsa niečo, tak len dobré vzťahy so Slovenskom. 

Podobne sa o V4 vyjadril aj politik Ondřej Benešík, keď kritizoval to, že Česi vo V4 zohrávali len rolu užitočných idiotov, ktorí sa zasadzovali za maďarské záujmy a že to treba rýchlo ukončiť.

Len ODS nevidí V4 tak kriticky a pokladá tento spolok pre ČR rovnako dôležitý ako NATO a EÚ. Ale zvyšní štyria koaliční partneri sú proti takému názoru a V4 je pre nich podľa všetkého pre Česko už len minulosťou.

Ak ČR skutočne opustí  V4 – bude tento krok nasledovať aj SR? 

V  súčasnosti to za tejto vlády možno predpokladať. To by potom pre V4 už znamenalo definitívny koniec.