Bill Gates investuje 400 miliónov dolárov na vakcínové experimenty na Afričanoch

23.07.2023 22:09

Bill Gates investoval 400 miliónov dolárov do projektu testovania vakcín na tisíckach občanov tretieho sveta. Peniaze financované prostredníctvom miliardárskej nadácie Bill & Melinda Gates Foundation sú určené na financovanie 3. fázy klinického skúšania vakcíny proti tuberkulóze.

 

Skúšky očkovania sa majú vykonať na 26 000 ľuďoch na 50. miestach v Afrike a juhovýchodnej Ázii v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich rokov.

 

Gates prisľúbil na štúdiu 400 miliónov dolárov a nadácia Wellcome prisľúbila ďalších 150 miliónov dolárov. Wellcome je najväčším sponzorom lekárskeho výskumu v Spojenom kráľovstve a jedným z najväčších na svete.

 

Bude sa testovať vakcína M72/AS01. Vakcínu vyvinul farmaceutický gigant GSK (predtým GlaxoSmithKline) s čiastočným financovaním z Gatesovej nadácie.

 

Medzitým systémové americké  médiá už oslavovali vyhlásenie Gatesovej nadácie. „Experti“ povedali pre Washington Post, že tieto správy sú senzačne úžasné.

The Guardian označil oznámenie za „prelomové“, zatiaľ čo STAT ho označil za „sľubné“.

 

Brian Hooker, Ph.D., P.E., hlavný riaditeľ pre vedu a výskum neziskovej organizácie Children's Health Defense Roberta F. Kennedyho Jr., však pre The Defender povedal, že plánované testy vakcíny proti tuberkulóze vyvolávajú obavy.

 

"Obávam sa, že plánujú vykonať testy len v rozvojových krajinách. Stáva sa pre nás už takmer typické, že tieto krajiny by mali slúžiť ako pokusné králiky pre zvyšok sveta.

Päťdesiat percent je ale v každom prípade neuveriteľne nízka účinnosť pre takýto dôležitý“ zásah,“

povedal Hooker.

 

Spoločnosť GSK vyvinula vakcínu a v roku 2018 vykonala menšie štúdie proof-of-concept vo fáze 2b. Počas štúdií GSK uvádzala mieru účinnosti 54 %. Výrobca vakcíny však neuskutočnil rozsiahle testy fázy III, ktoré sú potrebné na získanie licencie. A neuviedol ani žiadne dôvody, prečo tak neurobil v USA. Zrejme vedel o tom, že by neboli dostatočne úspešné.

 

A preto sa ďalšie testy presúvajú do tzv. zaostalých krajín!