Bild, najčítanejšie nemecké periodikum, opäť ukázalo svoju pravú ošklivú tvár - išlo o pomoc Grécku

01.03.2015 00:06

Ide o veľa peňazí, ale aj o budúcnosť Grécka. Či Grécko dostane od EÚ miliardovu pomoc, o tom rozhodujú jednotlivé parlamenty členských krajín EÚ. Nemecký Bundestag veľkou väčšinou hlasov túto pôžičku už odsúhlasil. 542 poslancov bolo za, 32 proti. To treba uznanlivo privítať. Ťažko skúšaná krajina Helénov potrebuje pomoc. A ak ju odsúhlasil nemecký parlament, tak sa dá predpokladať, že ju odsúhlasia aj ostatné krajiny.


Nemecký Bild robil vo svojej štvavej kampani proti Grékom všetko čo bolo v jeho silách, aby pomoc prekazil. A že v jeho silách je veľmi veľa, to dokázal neraz. Pocítil to napríklad aj predposledný nemecký prezident, Christian Wulff, ktorého povesť tento perfídny plátok tak veľmi zruinoval, že napokon musel zo svojej funkcie prvého muža štátu odstúpiť.

 

Na titulnej strane Bildu  stál pred hlasovaním Bundestagu obrovský nápis : Nein!  Keine  weiteren Milliarden für die gierigen Griechen!", "Nie! Žiadne ďalšie miliardy pre nenažratých Grékov!" Pod nápisom bolo množstvo typických bildovských pseudoargumentov, prečo Grékom neposkytnúť ďalšiu pomoc.

 

Môj komentár:

Noviny môžu a majú mať svoju mienku, ale to, čo robil nielen v tomto prípade Bild, to je primitívny a lacný populizmus, to nie je korektný žurnalizmus, to je hnusné slizké bahno.

 

Čo je na Grékoch "nenažrané", ked viac ako polovica národa žije na hranici existenčného minima a mnoho z nich dokonca hlbokou pod ňou?  Bild si pri svojom protigréckom bulvárnom štvaní poslúžil viacerými klamstvami a úbohými klišé (je to jeho obvyklá reč), ako: "My, Nemci, budeme najviac platiť a preto na to najviac doplatíme." V skutočnosti ale profituje Nemecko na kríze krajín ako Grécko, lebo dostane kredity prakticky za nulový tarif.

 

Štvava kampaň Bildu je len prejavom nafúkanosti istých kruhov v Nemecku, ktoré sú presvedčené o tom, že Nemci robia všetko správne a že Gréci sú južania, ktorí sú leniví, nenažraní a koruptní. Niečo také je vrcholom diskriminácie a rasizmu.

 

Nemecko bolo len pred niekoľkými desaťročiami postrachom Európy a brutálnym hrobárom desiatok miliónov ľudí. Bolo právom nenávidenou krajinou, ktorá spôsobila nesmiernu bolesť a utrpenie ďalším miliónom ľudí, ktorí prežili strašnú vojnu, rozpútanú Nemeckom. Národy Európy to Nemecku prepáčili. Po vojne to bolo len Nemecko, ktoré obdržalo veľkú finančnú pomoc prostredníctvom Marshallplánu. Bez toho by nebol povojnový nemecký "hospodársky zázrak" nikdy možný. Zabudli to už všetko redaktori Bildu?