Biely Dom zúri! Toto sú deravé protiruské sankcie: Putin bez problému predáva EÚ tekutý zemný plyn (LNG)

12.03.2024 16:03

Ruský prezident necháva do Európy dodávať obrovské množstvá skvapalneného zemného plynu. Deje sa tak s novou flotilou tankerov na rozbíjanie ľadu, ako ukazujú aktuálne údaje o lodnej doprave a satelitné snímky. Mainstream o tom „diskrétne“ mlčí. A Zelenskyj akoby o tom nič nevedel – a či naozaj nevie?

 

Ide o také množstvá dodávok, že to takmer vyrovná straty z vyhodeného ropovodu v Baltskom mori.

V súčasnosti prepravuje ruský zemný plyn do Európy viac ako tucet tankerov LNG, ktoré môžu aj lámať ľad ako ľadoborce.

 

Jedna alebo dve z relatívne nových ruských lodí privážajú dodávky takmer každý deň na európske terminály skvapalneného zemného plynu. Ukazujú to údaje o preprave z MarineTraffic a satelitné snímky z LiveEO.

 

Tankery získavajú svoj náklad zo závodu na skvapalňovanie zemného plynu v Sabette v Severnom ľadovom oceáne.

 

Tieto dodávky ruského zemného plynu do Európy v súčasnosti už priťahujú kritiku. Len pred niekoľkými dňami ekonómka Ulrike Malmendier vyzvala EÚ, aby „prestala nakupovať ďalší plyn z Ruska“. Európa je podľa nej dobre zabezpečená. Čo samozrejme nie je celkom pravda – minister Habeck by o tom mohol dlho rozprávať

 

Od ruského útoku na Ukrajinu plynové pipeline dodávky z Ruska do EÚ prudko klesli. Ale aj samotné Rusko znížilo svoje dodávky na Západ. Dovoz plynu z Ruska medzi rokmi 2021 a 2023 klesol o 83 percent, uvádza bruselský ekonomický think-tank Bruegel.

 

Ale EÚ v skutočnosti zvýšila dovoz ruského LNG. Ten v rokoch 2021 až 2023 vzrástol o jedenásť percent. Vyplýva to z výpočtov Amerického inštitútu pre energetickú ekonomiku a finančnú analýzu (IEEFA). Podľa analytikov think-tanku Bruegel nový dodatočný dovoz LNG z Ruska zodpovedal takmer desiatim percentám množstva energie, ktoré predtým prúdilo do EÚ cez plynovody Nord Stream. Naopak, prepravcovia LNG zvládli celkový objem, ktorý sa priblížil objemu ropovodu z Baltského mora.

 

Pre Rusko ide o nezanedbateľný zdroj príjmov: Podľa IEEFA štáty EÚ vlani zaplatili za ruský LNG 8,1 miliardy dolárov.

Analýza ukazuje, že zďaleka najnavštevovanejším európskym prístavom LNG pre lode z Ruska je Zeebrugge v Belgicku. 

Ale aj francúzsky prístav Montoir-de-Bretagne prijíma LNG-dodávky z Ruska.

 

Takmer 12 percent EÚ LNG-importov v súčasnosti sú z Ruska – tendencia je stúpajúca.