Biden odrazu protirečí Stoltenbergovi – prečo tak urobil, čoho sa obáva?

21.06.2023 15:34

Zatiaľ čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg presadzuje, aby sa Ukrajinu čo najskôr pripojila k aliancii NATO - a to aj bez akčného plánu pre jej členstvo

 - tak teraz ale americký prezident Joe Biden v tomto smere prekvapuje, lebo je odrazu proti tomu a požaduje, že Kyjev musí najprv spĺňať rovnaké štandardy ako všetci ostatní.

 

„Ukrajina nebude mať „ľahký“ vstup do aliancie NATO vedenej USA a musí spĺňať „rovnaké štandardy“ ako ktorýkoľvek iný člen bloku,“

vyhlásil prekvapujúco USA prezident Joe Biden.

 

 

Jeho vyhlásenie prišlo tesne po stretnutí so Stoltenbergom, ktorý bol hosťom v Bielom dome 13. júna.

Na tomto stretnutí vraj šéf NATO predstavil plán na zjednodušenie prístupového procesu pre Ukrajinu, keďže Kyjev vraj už výrazne pokročil k členstvu.

 

Podľa Stoltenbergovho plánu by Ukrajina nemusela splniť takzvaný „Akčný plán pre členstvo“ (MAP), ktorý blok pod vedením USA zvyčajne žiadateľom ukladá.

 

Kým ostatní východoeurópski členovia bloku týmto procesom pred prijatím prešli, tak aj najmladší člen aliancie, Fínsko, bol tohto procesu tiež ušetrený.

 

Niekoľko správ z amerických médií uviedlo, že Biden bol tomuto plánu „otvorený“ a dokonca ho predbežne podporil. Iné správy o tejto záležitosti zároveň naznačovali, že Biden mal „v rukáve“ pre Ukrajinu ale aj iný plán.

 

Biden potom o niekoľko dní po stretnuti so Stoltenbergom vo Washingtone povedal novinárom:

 

„Ukrajinci musia spĺňať rovnaké štandardy ako aj ostatní. Takže im to neuľahčíme.“

 

New York Times potvrdili, že vláda USA sa zdráha poskytnúť Ukrajine plné členstvo v NATO, namiesto toho presadzuje „izraelský model“, ktorý zahŕňa dočasný záväzok udržiavať tok západných zbraní do konkrétnej krajiny.

Vstup do NATO je kľúčovou otázkou pre prozápadných ukrajinských politikov už veľa rokov, no dodnes sa v tejto oblasti dosiahol len malý pokrok.

 

Teraz sa špekuluje, prečo sa Biden rozhodol takto, v podstate proti členstvu Ukrajiny v NATO.

 

Niektorí alternatívni publicisti si myslia, že sa v poslednej fáze napokon zľakol nebezpečných konzekvencií, ktoré by z Ruska určite nasledovali, ak by územie Ukrajiny patrilo pod NATO.