Pri Mŕtvom mori objavili početné fragmenty Biblie v gréčtine. Sú z 2. storočia

22.03.2021 23:43

Ako informoval izraelský Úrad pre Archeologické objavy našli minulý týždeň izraelskí archeológovia vo veľkej podzemnej diere v blízkosti Mŕtveho mora početné biblické fragmenty. Pochádzajú z obdobia okolo roku 130 a tým sú najstaršími fragmentami Biblie v gréčtine.

Na tom istom mieste urobili archeológovia ďalší výnimočný objav. Okrem iných archeologických vzácností, ako kovové mince, pletené sandále, kusy odevov a šípov pre luk, našli aj veľký pletený kôš, ktorý je najstarší na svete – jeho vek určili na 10 500 rokov. 

Arhaológovia predpokladajú , že v každom prípade pochádzajú časti Biblie z časov veľkého židovského povstania (132 – 136) pod vedením Bar Kochbu proti Rímu. Podľa nich je však možné a pravdepodobné aj to, že celý kompletný nález patril nejakému dávnemu milovníkovi starožitností z toho obdobia, ktorý si to v obave pred blížiacou sa vojnou proti Rímu na tom mieste ukryl a veci potom z nejakého dôvodu nechal navždy tam.

Avi Cohen z Ministerstva pre Jeruzalem a hebrejské kultúrne dedičstvo  vyhlásil, že tento vzácny nález nie je dôležitý len pre kultúru štátu Izrael, ale pre kultúru celého sveta.