Bez Boha by bol človek nemorálny. Je to tak naozaj?

28.10.2020 23:18

Filozofovia vedú na túto tému už celé stáročia diskusie. Jedna časť vychádza z toho, že Boh, tak ako ho podávajú a učia náboženstva, je len umelý výtvor človeka a že je ideologicky použitý na ovládanie a manipulovanie ľudí.

Asi v tom zmysle, ako to vyjadril Karol Marx:

„Boh a náboženstvá sú len ópium ľudstva.“

Na druhej strane sú filozofovia, ktorí sú presvedčení o existencii Boha i o tom, že človek je morálny len preto, že Boh je realita.

Sem možno zaradiť napríklad veľkého taliansko-nemeckého katolíckeho filozofa a teológa Romana Guardiniho (1885 - 1968), ktorý postuloval viacero dôkazov existencie Boha.

Jeden z nich znie:

„Fenomén Bytia ako takého, nemožno nijakým spôsobom vysvetliť racionalisticky, ale len všemohúcnosťou Boha.“

Všeobecne filozoficky sa dá povedať, že človek je bytosťou, ktorá nevyhnutne potrebuje vieru. Bez viery v niečo a či v niekoho stráca orientáciu v živote.

Ak je to Boh, v koho verí, tak potom  má pocit, že existuje niekto, na koho sa vždy môže absolútne spoľahnuť, lebo dobre vie, že sám na seba sa v mnohých životných situáciách nedokáže a nemôže spoľahnúť.

Ako len často vyhlásila moderná doba Boha za nepotrebného a za „mŕtveho“. Niečo, ako nepotrebný relikt z archaických časov. Téza všetko zahrňujúcej sekularizácie je však omylom.

Ani globalizmus a nenásytný konzumizmus nedokázali mnohým ľuďom vziať vieru v Boha.

To, že aj dnes je veľké množstvo ľudí na svete, ktorí sú presvedčení, že bez Boha by neexistovalo ani dobro a ani morálka, to dokazuje štúdia The Global God divide. Jej realizátorom je Pew Research Center.

Výsledky tejto štúdie boli publikované koncom leta. Bola robená na všetkých kontinetoch a v 34. štátoch. Na otázku o Bohu odpovedalo 38 500 ľudí rôzneho vzdelania a z rôznych spoločenských vrstiev.

45 percent bolo názoru, že len viera v Boha rozhoduje o tom, či niekto má morálne hodnoty a vedie morálny život, alebo nie.

Na druhej strane bolo 55 percent ľudí tej mienky, že aj neveriaci dokážu viesť morálny život.

 

Na záver uvediem výpoveď skvelého filozofa a teológa, autora a publicistu, prof. Dr. Antona Hlinku (1926 – 2011), mne blízkeho človeka a výborného priateľa:

 

„Každý, kto vedie morálny život a verí v moc dobra, tak verí aj v Boha – aj keď to netvrdí – lebo Boh je Najvyššie Dobro.“