Berlín je znepokojený: Slovensko blokuje opravu nemeckých zbraní pre Ukrajinu!

16.02.2023 23:34

Čo sa to odrazu deje na Slovensku?  – pýtajú sa mnohí Nemci začudovane. Slovenskú vládu vnímali ako vazalsky oddanú USA a tým aj slúžiacu záujmom Kyjeva. Niektorí to vnímajú ako signály pravdepodobnej zmeny smerovania slovenskej politiky, keď bude po predčasných parlamentných voľbách v SR. Bude potom Slovensko nasledovať maďarskú cestu?

Nemecké médiá informovali o slovenskej blokáde nasledovne:    

 

V opravárenskom centre neďaleko slovenských hraníc s Ukrajinou postávajú početní dôstojníci z Ukrajiny a Nemecka a pôsobia nervózne a nahnevane.

Vojna na Ukrajine od tohto týždňa zrejme vstúpila do novej, horúcej fázy - na východe krajiny sa začala očakávaná ruská jarná ofenzíva. Rusi útočia na širokom fronte a postupujú aj keď len pomaly.

 

Západné zbrane, ktoré boli dodané počas niekoľkých posledných mesiacov, sú teraz pre obranu o to dôležitejšie. Napríklad protitankové húfnice, protilietadlové tanky Gepard a raketomety Mars dodané z Nemecka. Ale teraz, práve v horúcej fáze vojny, sa objavili nové a nečakané problémy so zbraňami, a to v SR, ako sa dozvedeli nemecké médiá z dobre informovaných zdrojov v Spolkovej vláde:

 

Pred ukrajinskou hranicou sa hromadia nemecké samohybné húfnice.

Dosiaľ tak spoľahlivé Slovensko vraj už celé týždne nevpúšťa do svojej krajiny zbrane z Ukrajiny, ktoré sa tam majú opravovať.  Firma  Kraus-Maffei Wegmann (KMW) zriadila z poverenia Bundeswehru v polovici decembra pre nemecké ozbrojené sily opravárenské centrum neďaleko slovenských Michaloviec na hraniciach s Ukrajinou s úmyslom opravovaťtam  rozbité húfnice, gepardy či systémy Mars a posielať ich potom späť na Ukrajinu.

 

 

Nemecké médiá dnes napísali:

„Slovensko však nedovolí, aby zbrane prekročili hranicu, pričom sa údajne odvoláva na otvorené právne otázky vrátane dovozných ciel. Podľa informantov zo SR pred slovenskou hranicou čakajú na pokračovanie v ceste aj transportné vozidlá s až 15 rozbitými samohybnými húfnicami. Pre obranu na ukrajinskej strane je mimoriadne dôležité najmä ťažké delostrelectvo.

Aby sa táto situácia aspoň čiastočne upokojila a zlepšila, tak nemecké Ministerstvo obrany podnietilo, že niektoré zo zbraní zablokovaných pred slovenskou hranicou sú sporadicky a jednotlivo cez susedné krajiny prevážané do opravárenského centra pri Michalovciach, čo znamená nielen stovky kilometrov obchádzky, ale predovšetkým aj značnú stratu času

Nie je celkom jasné, prečo Slovensko takto reaguje napriek existujúcej dohode vlád. Nemecká vláda ale pripúšťa, že niektoré právne otázky súvisiace s opravárenským centrom boli prehliadnuté kvôli rýchlosti, s akou bola táto dohoda urobená na konci minulého roka.“

 

Z toho jednoznačne vyplýva, že išlo len o akúsi formálnu dohodu, pravdepodobne len ústnu, ktorá nebola právne podchytená, a tak ju mohla opozícia napadnúť a dosiahnuť zablokovanie hraničného prechodu pre zmienené zbrane.

 

Aj nemecké médiá naznačujú, že opozícia v SR postupne už preberá žezlo moci a ovplyvňuje rozhodnutia Bratislavy:

 

„Treba zohľadniť ale aj to, že po decembrovom páde vlády budú na Slovensku nové voľby. Odvtedy vládne kríza a nejasné mocenské vzťahy. Ľavicová opozícia je vnímaná ako viac proruská.

Po viacerých intervenciách Berlína na rôznych úrovniach sa však nič neudialo, a tak teraz podľa informácií zo zdrojov v Berlíne zasiahol v Bratislave už aj kancelár Olaf Scholz (SPD). Úradníckaôô slovenská vláda na čele s Eduardom Hegerom v nedávnom telefonáte s kancelárom Scholzom ubezpečila, že problém sa teraz urýchlene vyrieši. Nikto v nemeckej vláde sa na to momentálne ale nemôže spoliehať."