Barcelona bojuje proti explodujúcej kriminalite a proti násiliu voči ženám

06.09.2019 23:29

Hlavné mesto Katalánska – obrovský magnet pre turistov - sa stala kvôli extrémne narastajúcej kriminalite veľmi nebezpečným miestom. Priam explodoval počet krádeží, čo však je ešte oveľa hrozivejšie, to je mimoriadny nárast  násilných lúpeží a znásilnení.

Kriminalita v tomto nádhernom meste nadobudla veľmi povážlivé rozmery a narastá ďalej a polícia je čoraz preťaženejšia a bezmocnejšia.

Iste ste uhádli, že kriminalita v Barcelone, ale aj inde v Španielsku, začala explodovať po roku 2014 a prečo práve od toho času, viete určite všetci tiež.

Pred niekoľkými dňami som telefonoval s priateľmi z Paríža, manželský pár - on Francúz 42, ona Slovenka 37. Vrátili sa z Barcelony z krátkej dovolenky. Odchádzali plní radostného očakávania, vrátili sa rozčarovaní a nahnevaní.

V Barcelone bol horúci septembrový deň a na druhý deň sa vracali do Paríža. Zaumienili si, že predpoludnie strávia na pláži. Bolo tam mnoho ľudí, prevažne zahraniční turisti. Po polhodine na slnku, si išli zaplávať. Keď sa o štvrťhodinku vrátili, zažili obrovké a veľmi zlé prekvapenie. Na mieste, kde zanechali všetky svoje veci, nebolo nič, vôbec nič. Všetko bolo preč. Aj šaty a časť osobných dokladov. Ostali im len plavky, ktoré mali na sebe. Domáci Španieli im poradili, aby sa hneď obrátili na špeciálnu plážovú políciu mesta Bercelony. Tá bola na pláži umiestnená, odkedy sa mimoriadne začalo rozmáhať okrádanie návštevníkov pláže, a to od roku 2014. Spomínam si, že keď som bol na tejto pláži v roku 2010, nič také sa tam ešte nedialo a polícia tiež nebola prítomná – nebola potrebná.

Policajti, keď ich moji priatelia vyhľadali, ich utešovali a ponúkli im malú pomoc tým, že im dali dva lístky na metro, aby sa mohli dostať na francúzske veľvyslanectvo a tiež niečo na oblečenie a obutie.

Policajti mali pripravené veľké množstvo malých vrecúšiek, ktoré boli jednotne vybavené niečím na oblečenie i na obutie. Každý deň sa nejakým turistom prihodilo na pláži to isté, čo aj mojím priateľom.

Barcelona sa stala mestom prekvitajúcej kriminality, kde sa neisto  a neustále ohrození cítia aj domáci Katalánci, ktorí ešte pred niekoľkými rokmi považovali svoje hlavné mesto za najbezpečnejšie mesto v Španielsku.

Čísla, ktoré zaznamenávajú kriminálne činy v Barcelone, hovoria jasnou rečou a poukazujú na jednoznačný trend.

V roku 2018 sa v Barcelone zvýšil počet trestných činov oproti roku 2017 o 17 percent, pričom v roku 2017 oproti roku 2016 stúpla kriminalita v Barcelone o 15 percent. A v prvej polovici tohto roku sa kriminalita v meste, ktorá bola už v minulom roku priam katastroficky vysoká, zvýšila opätovne a síce o 9 percent oproti 2018.

Len počas prvých šiestich mesiacoch  v tomto roku  zaznamenala polícia v Barcelone viac ako 5300 lúpežných prepadov v uliciach, a to za bieleho dňa.      

V porovnaní s Berlínom, ktorý patrí v Nemecku k najnebezpečnejším mestam, s vysokou kriminalitou migrantov a tureckých gangov, je na tom Barcelona oveľa horšie – v roku 2018 tam bolo o 50 percent viac trestných  činov ako v hlavnom meste Nemecka.

Extrémne stúplo v Barcelone, ale i inde v Španielsku, aj násilie voči ženám. Len v prvej polovici tohto roku bolo v Španielsku zavraždených 1022 žien. Neoficiálne číslo je však oveľa vyššie.

Ženy, ktoré kráčajú po uliciach španielskych miest bez mužského doprovodu, sú často sexuálne obťažované a neraz aj znásilnené.

Barcelona stráca svoj lesk čoraz väčšmi.