Novej, egocentricky ctižiadostivej ministerke Baerbock hrozia konflikty v koalícii i v cudzine

17.12.2021 23:58

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbock (Zelení) – absolútny nováčik v zahraničnej politike –  ju chce radikálne zmeniť. Má byť promaerickejšia, protiruskejšia i protičínskejšia a viacproukrajinskejšia.

To ale vôbec nie je v zmysle kancelára Scholza. Konflikt medzi ním a jeho minsterkou je preto už teraz naprogramovaný. Scholz je v oblasti zahraničnej politiky opatrný pragmatik a bol vcelku uzrozumený s tým ako ju robil jeho stranícky kolega a predchodca Baerbock – Heiko Maas.

Baerbock je horúca hlava a je o sebe veľmi presvedčená, hoci  ako sa už rysujúca kancelárka stroskotala na vlastných chybách, zlyhaniach a na naivných klamstvách.

A teraz sa rozhodla, že urobí „dieru do sveta“ v zahrančí a všetkým to ukáže, kto ona je. Pritom takému ministrovi zahraničia akým je napríklad Sergej Lavrov nesiaha ani po členky.

Ak má čo len štipku rozumu, tak sa mohla už v prvom týždni vo svojej novej funkcii poučiť o tom, čo je zahraničná politika. Cestovala horúčkovite cez EÚ i Britániu. Mala rozhovory v Paríži a Bruseli,  dostala poriadnu príučku vo Varšave od svojho poľského kolegu,

a v Liverpoole sa stretla prvý raz so svojimi kolegami z G7-štátov. Ministri síce potvrdili, že sú za spoločný tvrdý prístup voči Rusku a Číne, ako si to predstavuje Baerbock, ale neponúkli jej nič konkrétne. Taliansky minister Luigi di Maio dokonca tlmil jej protiruskú „horlivosť“.

Aj Olaf Scholz už naznačil, že v niektorých politických otázkach má inú mienku ako jeho ministerka Baerbock. Scholz si neželá nijaké veľké zmeny v smerovaní nemeckej zahraničnej politiky – je za jej kontinuitu. Baerbock to chce zmeniť a chce presadzovať svoju vlastnú politiku. Pritom ale zabúda na jedno - nemeckú zahraničnú politiku vždy koordinoval Úrad spolkového kancelára a Scholz to nemieni zmeniť.

Baerbock je za zrušenie projektu Nord Stream 2 – čo je absolútny nezmysel, lebo ide aj o nemecké ekonomické záujmy.

V tomto prípade má veľkú odporkyňu v Manuele Schwesig (SPD), šéfku vlády v Meklenbursku-Prednom Pomeransku, ktorá tento projekt celý čas podporovala a už len čaká na zahájenie prevádzky. A Scholz si Schwesig veľmi cení a tým je v tejto veci z jeho strany povedané všetko, aj keď sa k tomu nevyjadril. To robieva neraz – že niečo len mlčky schváli.

Baerbock sa vyslovila aj za bojkot zimnej olympiády v Číne. Aj v tomto prípade kancelár mlčí – tu ale jeho mlčanie značí, že nesúhlasí so svojou ministerkou.

Takže si bude musieť zvyknúť na to, že občas, keď bude chcieť niečo v zahraničnej politike presadiť alebo zaviesť ako nóvum a kancelár s tým nebude súhlasiť, tak narazí len na odmietavú stenu Scholcovského mlčania.

Ak to nedokáže akceptovať, tak ako šéfka Zelených môže vypovedať koaličnú zmluvu, a tak zbaviť Scholza jeho kancelárstva a seba zosadiť ako ministerku.

Potom ale musí počítať aj s tým, že v nových voľbách bude CDU pod vedením jej nového šéfa Friedricha Merza opäť schopné konkurencie a Merz by bol možným  novým kancelárom a ten má minimum sympatií pre Baerbock a pre Zelených.