Azylant zavraždil v Rakúsku v meste Dornbirn pracovníka štátneho úradu. Kto bude ďalší?

07.02.2019 23:28

V stredu 6. februára okolo 15. hodine zavraždil 33 ročný turecký azylant 50 ročného Alexandra A., ktorý bol vedúcim jedného oddelenia na miestnom štátnom úrade. Ako oznámila hovorkyňa polície Susanne Dilp bol azylant v minulosti už viackrát na zmienenom úrade, pričom vždy prišlo k hlasnej výmene názorov. Jeho záležitosť bola však zakaždým  zamietnutá.

Posledná výmena názorov ale skončila pre Alexandra A. tragicky – azylant nečakane vytiahol nôž a dobodal ho. Muž zraneniam podľahol na mieste a privolaný lekár mohol konštatovať už len smrť. Alexander A. zanechal ženu a dve deti. Bol všeobecne veľmi obľúbený a mal množstvo priateľov a známych. V meste zavládol obrovský smútok.

Pritom vražda bola úplne nezmyselná. Išlo o peniaze, ktoré mal azylant dostať od mesta. Keďže ešte chýbali nejake formality, tak spracovanie trvalo dlhšie a Alexander A. sa mužovi pokúsil vysvetliť, že peniaze preto dostane až na budúci týždeň. Ten sa preto rozzúril a pichol ho viackrát do hrdla.

Azylant po vražde ušiel a polícia vyhlásila po ňom pátranie. Za hodinu sa jej ho podarilo chytiť a vziať do vyšetrovacej väzby.

V 45 tisícovom meste v spolkovej krajine Voralberg vládne po brutálnej vražde zdesenie a veľká bezradnosť a v neposlednom rade aj strach. Úrady pre verejnosť sú nechránené a občanom voľne prístupné a tým sú ich pracovníci vystavení veľkému riziku ohrozenia azylantami, ale aj teroristami.

Vo štvrtok doobeda zvolala maximálne znepokojená a zlomene pôsobiaca primátorka Andrea Kaufmann stretnutie všetkých vedúcich pracovníkov štátnych úradov mesta, i vedúcich predstaviteľov mestskej polície, aby s nimi pohovorila situáciu a aby sa spoločne pokúsili vypracovať bezpečnostné opatrenia, ktoré by aspoň trochu zvýšili istotu zamestnancov úradu.

Aj tento smutný prípad len výrazne dokumentuje, že Európa sa čoraz viac premieňa na krvavé bitevné pole, kde Európania zomierajú rukami tých, ktorým pomáhajú a ktorým zabezpečujú živobytie.

Stávame sa bláznami a či dobrovoľnými mučeníkmi? A naša odmena za to je len „požehnanie“ od politikov ako je Merkel.