Azyl v EÚ udelovať len osobám zo susedných štátov – navrhuje Rakúsko

10.07.2018 23:59

Iniciátorom návrhu je rakúsky minister vnútra Herbert Kickl, FPÖ. Vyslovil sa za to, aby osobám, ktoré neprichádzajú z krajiny, ktorá je bezprostredným susedom EÚ, nebolo umožnené žiadať v EÚ o azyl.

Povedal to v utorok na spoločnej tlačovej konferencii so svojím straníckym kolegom, ministrom obrany Mariom Kunaskom.

Kickl sa v utorok vyslovil aj proti tomu, aby niekto žiadal o azyl na niektorom rakúskom veľvyslanectve:

„Ak niekto požiada v nejakej krajine  o azyl na rakúskom veľvyslanectve a tvrdí, že je v nej prensledovaný, ale napriek tomu si slobodne príde navrhnúť azyl, tak mu nemožno veriť, že je tam v ohrození života.

A keď tak urobí v nejakej krajine, ktorá susedí s jeho krajinou, tak potom je predsa s najväčšou pravdepodobnosťou v bezpečnej krajine a nemal by mať právo na azyl v Rakúsku.“

Minister Kickl žiada od Bruselu zmeny v azylovej politike a argumentuje tým, že Európa nemôže zachrániť všade vo svete každého utečenca. Navrhuje vytvorenie tzv. mobilných „komisií“, ktoré by navštevovali už existujúce utečenecké tábory a tam preverovali a vyberali tých, ktorým možno naozaj priznať státus prenasledovaného a ohrozeného utečenca. Rakúsky minister je presvedčený, že jeho návrh nie je v ničom v rozpore so Ženevskou dohodou o utečencoch z roku 1951.

V jej texte nestojí nikde, že Európa je povinná prijímať utečencov, ktorí žiadajú u nás azyl a pritom pochádzajú z oblastí, ktoré sú vzdialené tisícky kilometrov. A aj súčasná demografická explózia afrického obyvateľstva núti Európu, aby si bezpodmienečne položila  otázku: Koho vezmeme a koho nie?.

Herbert Kickl má v tejto veci podporu svojej strany a proti jeho návrhu sa nevyslovil ani koaličný partner ÖVP, a tak možno vychádzať z toho, že za ním stojí aj strana kancelára Kurza.