Až on určil narodenie Ježiša za začiatok nášho letopočtu. Kto to bol?

30.09.2016 16:32

Rok nula v našom ponímaní a v počítaní rokov našej histórie vôbec neexistuje. To si však sotva uvedomujeme. V našom zaužívanom počítaní rokov v kresťanskej kultúre nepoznáme a vôbec neuvažujeme rok nula. Rok jedna pred Kristom sa  skončil 31. decembra a v nasledovný deň, sa začal 1. januára, už rok jedna po Kristovi.

Až do šiesteho storočia sa v Európe pracovalo s letopočtom „ab urbe condita  (to znamenalo: od založenia mesta pokračujúc, pričom mestom bol mienený len Rím) – a tak označovali starí Rimania svoj letopočet. Ten sa začínal s rokom založenia Ríma. Z nášho súčasného pohľadu a nedokázaného tvrdenia historikov to bolo 753 rokov pred narodením Ježiša.

To, že počítanie nášho času sa musí začať s narodením Krista, určil až v roku 525 po Kristovi, rímsky mních Dionýzius  Exiguus. Tým sa kresťanstvo jednoznačne oddelilo od „pohanského“ Ríma, ktorý však bol ironickým spôsobom jeho „krstným otcom a jeho uterusom“.

Na základe rôznych údajov, ktoré vyčítal z Biblie, vypočítal Exiguus, že Ježiš sa musel narodiť 754 rokov po založení Ríma a túto historicky najdôležitejšiu udalosť kresťanského sveta stanovil za začiatok nášho letopočtu.

O roku nula sa nemohol zmieniť a vziať ho do úvahy, lebo ten pojem vtedy a ani dlho potom ešte neexistoval.

Používanie nuly ako čísla v matematike bolo až do 18. storočia celkom neznáme. Matematika dovtedy pracovala bez núl, čo sa nám dnes môže zdať celkom nepochopiteľné a vonkoncom absurdné, lebo pre nás je v matematike nula absolútne samozrejmá a bez nej je moderná matematika nemysliteľná.

Vynález nuly nechal na seba veľmi dlho čakať a toto zvláštne a neobyčajné číslo, ktoré v podstate akoby nič nevyjadrovalo, len akési nedefinovateľné prázdno (ale aj prázdno je niečím, podobne ako aj nebytie je tiež niečím) sa objavilo na svete až v neskorom stredoveku.

V osemnástom storočí to bol známy francúzsky astronóm  Jacques Cassini, ktorý zaviedol takzvané astronomické počítanie času a zaviedol do neho aj nulu medzi rokmi pred Kristom a po Kristovi.