Až keď ebola usmrtí veľké množstvo ľudí, začne Big-farmácia robiť obrovské zisky

02.11.2014 00:09

Veľké farmaceutické koncerny majú už niekoľko rokov pripravené očkovacie sérum proti ebole. Čakajú však na vhodnú chvíľu, kedy ho dodať na trh. Tá chvíľa nastane vtedy, keď budú mať istotu, že im prinesie najvyšší zisk. Teraz je jasný aj utajovaný plán, ktorý sa ukrýva za medializovaným vyvolávaním strachu a paniky pred nebezpečím eboly. 

Už pred desiatimi rokmi pracovali výskumíci z USA a Kanady spoločne na vývoji séra proti ebole a testovali ho na opiciach. Laboratórne testy ukázali, že sú takmer stopercentne účinné. Výsledky boli publikované v odbornom žurnále Nature Medicine. V tom čase sa ešte vychádzalo z toho, že sérum sa dodá na trh, aby sa zabránilo prepuknutiu a rozširovaniu eboly v západnej Afrike. Potom sa od toho upustilo, lebo vtedy by z predaja séra bol relatívne nízky zisk. Big-farma sa rozhodla vyčkať okamih, keď podstatne stúpne dopyt po sére, aby potom bol z predaja maximálny zisk. Jeho ďalši vývoj bol zastavený, lebo ebola bola vtedy ešte zriedkavá a nerozširovala sa lavínovite. 

Farmaceutický priemysel úmyselne prestal ďalej testovať sérum proti ebole a vyčkával, pokiaľ sa v niektorych štátoch situácia nevyvinie tak, že vznikne po ňom extrémne veľký dopyt. Ten čas sa blíži a v západnej Afrike už zomrelo viac ako 5 000 ľudí na ebolu a nakazili sa aj viaceri zdravotníci z USA a Európy. Big-farma začala opäť s testovaním séra proti ebole. 

"Dosiaľ ešte neexistoval nikdy veľký trh pre očkovacie séra proti ebole a farmácia nemohla s ním urobiť veľké zisky", vyhlásil  v New York Times Thomas Geisbert, expert pre ebolu z lekárskej fakulty University of Texas v Galvestone. Geisbert je jedným z tých vedcov, ktorí spolupracovali pri vývoji séra proti ebole.

Kríza s ebolou prepukla a prichádza čas, keď sa začne s masovou produkciou očkovacích sér proti ebole. Ako medzičasom oznámila WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) už v druhej polovici roku 2015 bude na trhu niekoľko miliónov ampuliek so sérom proti ebole. Big-farma tak môže začať robiť miliardové zisky.