Astronómovia čoskoro budú skúmať, či objavia kvantovú komunikáciu, ktorú používajú vyspelé kozmické civilizácie

01.07.2021 23:27

Klasický projekt hľadania cudzej vyvinutej inteligencie v  kozme s názvom SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) sa začal realizovať v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a v jeho rámci pretrváva až dodnes. Dosiaľ nebol úspešný a zatiaľ neobjavil nič.

SETI vychádza z predpokladu, že mimozemské civilizácie existujú a že používaju principiálne podobné komunikačné systémy a podobné technológie pre šírenie informácií ako aj my.

Astronóm Frank Drake vyhodnocoval pomocou špeciálnej Drake-rovnice, koľko takých civiizácií žije v našej galaxii. Výsledok ukázal, že by ich mohlo byť až 300.

Projekt SETI hľadá aj naďalej stopy po komunikácii mimozemských civilizácií vo frekvenčnom spektre úzkopásmových rádiosignálov. V poslednom čase hľadajú vedci v projekte SETI také laserové pulzy v optickom rozsahu, ktoré by poukazovali na to, že sú produktom cudzej civilizácie.

Na druhej strane sú astronómovia mladšej generácie, ktorí pochybujú o tom, že vysoko vyvinuté kozmické civilizácie používajú takéto limitované komunikačné technológie, a to z toho dôvodu, že veľmi veľké kozmické vzdialenosti nemožno s nimi premostiť.

Astrofyzik Michael Hippke je presvedčený, že tieto civilizácie ovládajú už dávno technológie pre kvantovú komunikáciu, ktorá spoľahlivo preklenie aj najväčšie kozmické vzdialenosti. Hippke v nedávnom, vysoko aktuálnom článku podrobne uviedol ako je možné už s našou súčasnou technológiou hľadať v kozme indície poukazujúce na kvantovú komunikáciu vzdialených vyspelých civilizácií.

Jeho článok je vysoko odborný a preto vyberám z neho len nasledovné:

Hippke podrobne opisuje ako možno novou špeciálnou analýzou z už existujúcich dát a zachytených signálov zistiť, či je v nich zakódovaná kvantová komunikácia.

Súčasne Hippke navrhuje, aby sa začalo so skúmaním stovky najjasnejších hviezd, či z ich planét sú vysielané umelé kvantové signály. Hippke také signály nazýva „zhusteným svetlom“.

Tieto signály majú inteligentný pôvod, lebo nepoznáme žiadny fyzikálny proces, ktorý by „zhustené svetlo“ vytváral.