Astronomická senzácia: Vodná para na planéte K2-18b

16.09.2019 22:14

Existuje niekde mimozemský život? Sú vedci, ktorí o tom ešte stále pochybujú, ale sú aj vedci, ktorí o tom vôbec nepochybujú. V posledných rokoch sa však množia indície, že taký život naozaj existuje. Vedec Angelos Tsiaras a jeho tím urobili neobyčajný astrobiologický objav, ktorý podporuje tézu o mimozemskom živote.

Elementárny predpoklad pre existenciu života v tej forme ako ho poznáme na Zemi, je voda (v jednej z mojich kníh o kozme som uviedol niekoľko hypotéz, podľa ktorých život by mohol existovať aj bez vody a v inej forme ako na Zemi). Teraz sa vedcom okolo Tsiarisa podarilo po prvý raz objaviť vodnú paru v atmosfére planéty vzdialeného slnka. Táto planéta ho obieha v takej vzdialenosti, ktorá umožní vznik vody, ak sú na nej predpoklady pre jej existenciu. Aj povrchová teplota planéty K2-18b je približne podobná tej, ktorú máme na Zemi.

Svoj objav a nové poznatky publikovali vedci v odbornom magazíne Nature Astronomy. Okrem iného Tsiaris  nadšene uvádza: „Objaviť vodu na planéte, ktorá eventuálne má aj vhodné podmienky pre život, je neuveriteľne vzrušujúce pre každého vedca.“

Táto astronomická senzácia bola možná vďaka Hubblovmu teleskopu.

Jeho pomocou bola v roku 2015 objavená planéta K2-18b, ktorá obieha okolo slnka K2-18. Toto slnko je tzv. červený trpaslík a je súčasťou súhvezdia leva.

Všetko, čo astronómovia zatiaľ o jeho planéte zistili, poukazuje na to, že veľmi pravdepodobne má podobnú štruktúru ako Zem a pozostáva, ako aj ona, zo silikátov. Od nás je vzdialená 124 svetelných rokov.