Astronómia: Objav najväčšej molekuly v planétotvornom kotúči hviezdy IRS 48

12.03.2022 23:00

Veľmi mladá hviezda IRS 48 je vzdialená od Zeme len 444 svetelných rokov  a okolo nej rotuje obrovský prachový kotúč, v ktorom sa podľa všetkého už vytvárajú planéty. Molekula dimethylétheru, ktorú objavili vedci v Čile v púšti Atacama pomocou komplexu rádioteleskopov Atacama Large Millimeter/submillimeter pozostáva z 9 atómov a je najväčšou molekulou, aká dosiaľ bola objavená v iných podobných hviezdnych planétotvorných kotúčoch.

Tím expertov, ktorý túto molekulu objavil, našiel okrem toho aj indície poukazujúce na existenciu methylesteru kyseliny mravčej v planétotvornom kotúči IRS 48, a to je tiež súčasť väčších organických molekúl.

Vedci sú si istí, že tieto fascinujúce objavy nám umožnia získať viac poznatkov o možnosti vzniku života vo vzdialených planétových systémoch.

Odnedávna vieme aj to, že mnoho komplexných organických molekúl vzniklo už dávno aj v obrovských kozmických hmlovinách, z ktorých sa až neskôr vytvorili hviezdy.

Tým je daná aj možnosť, že tieto sú ukryté aj v protoplanetárnych kotúčoch mladých hviezd a sú dôležitým základom pre vznik molekúl ako cukor, ako aj pre vznik amínokyselín, nepostrádateľných základných stavebných prvkov pre vznik života.