Astrofyzici objavili nepredstaviteľne gigantickú explóziu v univerze

19.10.2022 23:33

Ide o explodujúcu hviezdu – takzvanú supernovu – ktorá sa medzičasom pravdepodobne už premenila na čiernu dieru.

Experti vychádzajú z toho, že hviezda mala minimálne 30 násobnú hmotnosť SlnkaObjav takéhoto kozmického javu je mimoriadne zriedkavý.

Fenomén supernova je veľmi vzácny fenomén – v našej galaxii sa udeje približne raz za sto rokov.

Naše Slnko s istotou neukončí svoju existenciu ako supernova, z ktorej potom vznikne čierna diera. Má príliš malú hmotnosť – pre vznik čiernej diery je potrebné, aby hviezda mala hmotnosť aspoň 25 násobok hmotnosti Slnka.

Explodujúcu hviezdu objavil výskumný satelit Swift z NASA. Bol skonštruovaný takým spôsobom, aby zachytával a objavoval takzvané blesky vysokoenergetického gama-žiarenia.

Tie v kozme vznikajú práve pri gigantických hviezdnych explóziách a následne sú schopné prekonávať obrovské vzdialenosti kozmickými diaľavami.

Astronómovia zistili, že satelit Swift objavil 9. októbra detekciou gama-žiarenia zmienenú explodujúcu hviezdu. Aby nejaká „zomierajúca“ hviezda mohla explodovať ako supernova, tak musí mať aspoň osemnásobnú hmotnosť Slnka.

Ako uviedla NASA,  tak blesky gama-žiarenia explodovanej hviezdy nepredstavujú pre Zem žiadne nebezpečie, keďže jej gigantická explózia sa odohrala vo vzdialenosti dve miliardy svetelných rokov.

V každom prípade ide o jednu z najenergetickejších a tým aj o jednu z najžiarivejších explózií, akú astronómia dosiaľ pozná.