Arogancia Washingtonu nepozná hraníc - 1. časť

19.07.2014 00:02

Ak sú zákony nejakej krajiny v niečom v rozpore so zákonmi USA, tak Washington vyžaduje, aby sa dotyčná krajina zachovala v ich zmysle.

Príklady? Existujú veľmi početné: Biely Dom donútil Švajčiarsko porušiť svoje tradične dôkladné bankové tajomstvo a zrušiť odpovedajúce švajčiarske zákony. Washington necháva odsúdiť zahraničných občanov (ale aj svojich vlastných) v mnohých prípadoch bez súdnych procesov. Washington podľa ľubovôle narušuje suverenitu iných štátov a vraždí ich občanov bombami, drónami a špeciálnymi oddielmi profesionálnych zabijákov.

Washington necháva v cudzine chytať občanov iných štátov a zavliecť ich do USA, aby ich tam postavil pred súd, prípadne ich transportuje do devótne s ním spriatelených štátov a nechá ich tam v tajných zariadeniach mučiť, aby z nich vytĺkol informácie a priznania.

Predpisuje bankám iných štátov s kým môžu robiť obchody. Ak sa nechcú podriadiť jeho príkazom, tak ich vydieraním k tomu donúti, alebo im uloží drakonické peňažné tresty, ktoré ohrozujú ich existenciu.

Nedávno vydieral Washington jednu francúzsku banku. Žiadal od nej 9 miliónov dolárov, v opačnom prípade jej hrozil zákazom všetkých jej početných aktivít, ktoré mala v USA. "Priestupok" banky bol v tom, že robila obchody s krajinami, ktoré Washington nejakým spôsobom "sklamali".

Washington bez problému narúša diplomatickú imunity istých osôb a necháva prehliadať lietadlá prezidentov suverénnych štátov. Svojím britským vazalom nariadil, aby zabránili vycestovaniu Juliana Assangea z londýnskeho veľvyslanectva republiky Ekvátora do tejto krajiny.

Biely Dom žiada Moskvu, aby sa preniesla cez ruské zákony a vydala Edwarda Snowdena. Rusko je ale dosť silné na to, aby sa jeho imperatívnej požiadavke vzoprelo. Ako na takú "nehanebnú" drzosť reaguje Washington?

Dal uniesť v cudzej vzdialenej krajine - na Maledivoch - Romana Želesnjova, syna poslanca ruskej Dumy, keď chcel odletieť naspäť do Ruska. Súkromným lietadlom bol dopravený na teritórium, ktoré podlieha americkej kontrole a bol obvinený z fingovaných finančných podvodov.

Únos Želesnjova bol ilegálny a  bol hrubým porušením medzinárodného práva. Jeho otec je presvedčený, že jeho syn bol unesený preto, že Biely Dom ho bude chcieť vymeniť za Eduarda Snowdena.

 Želesnjov bol obvinený a bez najmenších dôkazov mu bola predložená obžaloba. Hrozí mu odsúdenie na 30 rokov. Fašistický šéf Amerického úradu pre ochranu vlasti označil túto absolútne ilegálnu akciu "washingtonského gestapa" ako dôležité zatknutie, ktoré vyšle Rusku jednoznačné posolstvo. Povedal, že jeho inštitúcia bude aj naďalej rozbíjať kriminálne organizácie.

Pokračovanie nasleduje