Arogancia moci i hlúposti! Môj konflikt s ministrom Maďaričom!

20.11.2017 12:40

To, o čo som ho  pred niekoľkými dňami žiadal, nebolo o mne, ale o SMERe a aj o ňom. Môže byť, že ma nepochopil dobre, aj keď som mu veľmi jasne vysvetlil, o čo v tejto háklivej záležitosti ide. A objasnil som mu to niekoľkokrát a zároveň niekoľkokrát aj „jeho dievčatám“, pardon spolupracovníčkam v jeho ministerskej kancelárii (mne dobre známej z mojich početných návštev u jeho predchodcov – začínal som s nimi ešte u ministra Ivana Hudeca),

Pán Maďarič to jednoducho odignoroval. A odignoroval nedôstojným spôsobom aj moju osobu ako slovenského autora, publicistu, človeka, čo dlhé roky šíril dobré meno Slovenska v západných médiách a na proslovenských kultúrnych  a spomienkových podujatiach v Nemecku takou mierou ako nikto iný ( napr. veľké oslavy nedožitej osemdesiatky A. Dubčeka v Berlíne, ktoré som zorganizoval s bývalým nemeckým ministrom Manfredom Stolpem, propagácia slovenských firiem v nemeckej televízii a tlači, napr. MATADOR, RONA, AGROKOMPLEX Nitra, atd., slov. kúpeľov , ako Piešťany, Tr. Teplice, Raj.Teplice, atď..... a x - ďalších )!!!

Mal som dojem, že horespomenuté dámy to lepšie pochopili ako minister, ba dokonca, že to veľmi dobre pochopili, ale nesmeli a ani nemohli. Čo nesmeli, to vyplynie z ďalších riadkov.

Keď ale uvažujem ďalej, tak je možné, že p. Maďarič to veľmi dobre pochopil, ale nechcel reagovať, lebo:

a,  nevedel, akú odpoveď mi má dať

prípadne:

b, vedel, ale nechcel ju dať, lebo by ho mohla skompromitovať,

pretože si nebol istý, aký je môj úmyseľ a na koho strane som a za koho konám, aj keď som to uviedol.

Pritom vec, o ktorú išlo a ide, bola jednoznačná:

V Nemecku sú niekoľkí redaktori, ktori vedia po česky a dokonca poznám jednu redaktorku, ktorá hovorí slovensky a tiež je niekoľko politikov CDU-CSU, ktorí ovládajú češtinu. A napr. v AfD je jeden etnický Slovák s občianstvom nemeckým. Podobne je to v Rakúsku, kde sú tiež redaktori a politici, ktorí ovládajú češtinu.

V našej politke to (nielen) v poslednom čase veľmi „škrípe“, je bohatá na škandály, najmä korupčné a neraz platí, čím vyššia funkcia, tým väčšia korupcia. A v poslednom čase to intenzívne rozhlodáva aj najsilnejšiu vládnu stranu SMER, ktorý akoby už nebol jednoSmerný, ale dvojSMERNÝ a či dokonc viacSMERNÝ.

Viaceré slovenské médiá i niektorí protiSMERu nasmerovní blogeri píšu viac a či menej (ne)pravdivo o škandálnej korupcii  a nezákonných aktivitách napr. ministra Kaliňáka.

To neušlo ani pozornosti niektorých osôb v Nemecku i Rakúsku (dokonca aj vo Francúzsku, ako som sa to dozvedel z Bordeaux), ako som ich hore spomenul. Bol som nimi konzultovaný, aby som im k tomu povedal svoj názor:

Či ide o vymyslené nafúknute a tendenčné tvrdenia médií a blogerov v SR, alebo či sa to zakladá na overiteľných faktoch a ak áno, či to slovenská justícia vyšetruje.

V prvom rozčúlení, ktoré ma prepadlo, som sa skoro preriekol a povedal im, že veď tá je tiež otrávená korupciou – ale ako Slovák, ktorému vždy záležalo na dobrom mene mojej rodnej krajiny, som si rýchlo zahryzol do jazyka a povedal som, že to celé prešetrím a potom sa k tomu vyjadrím.

Ešte poznamenám, že o niektorých záležitostiach v slovenskej justícii som hovoril aj s nemeckou štátnou prokuratúrou...........

Teraz prejdem ku koreňu veci a k mojej konfrontácii s MKSR, konkrétne s p. Maďaričom, na ktorého som sa obrátil ako na podpredsedu SMERu a informoval som ho o čo ide.

Osobne som ho nepoznal, ale niekoľkokrát som s ním telefonoval v dávnych čaoch, keď ešte bol na mediálnom oddelní SMERU a ja som tam vodieval západných redaktorov na rozhovory k nádejnému mladému R. Ficovi. Ale nielen k nemu, aj k iným politikom, ako napr. k V. Mečiarovi, ktorý sa ich ale bál a nikdy s nimi nechcel hovoriť, radšej ich prenechal podpredsedovi R. Žiakovi, ktorý sa neskôr proti nemu aj s dalšími, ako s p. Tkáčom, vzbúrili a odtrhli (bude sa konať niečo podobné aj v SMERe?).

Tu je mail, ktorý som p. Maďaričovi poslal po predošlom telefonáte s p. Martanovičovou:

Roman Bednar 

An:kancelaria.ministra@culture.gov.sk

Cc:minister@culture.gov.sk

 

30. Okt. um 09:55

 

Dobry deň, pani Martanovicova,

 

kedze ste sa mi dosial - uz treti tyzden - neozvali, ako ste mi slubili, musim vychadzat z toho, ze urcite len preto, ze moja trochu komplikovana mailova adresa, nebola pocas nasho telefonatu dost jasne nadiktovana.

Preto este raz Vam posielam aj to podstatne, o co islo a co som smeroval na p. Madarica, ako podpredsedu SMERU:

 

V ……….uz dlhy cas sú publikovane pikantne a brizantne tvrdenia ………………. , v ktorych sa poukazuje na nezakonne ciny R. Fica,  R. Kalinaka a dalsich politikov SMERU, i koalicie.

Citaju to tisicky Slovakov a Cechov a co je velmi zle, tak o tom uz vedia aj niekolki redaktori z nemeckych a rakuskych medii. Kontaktovali ma – kedze som vela rokov spolupracoval so zapadnymi mediami, tak ma mnohi dobre poznaju – a pytali sa ma na to, co si o tom myslim. Ja som im povedal, ze ide len o neseriozne vymysly a ze dotycní budú …………..

Ak by niekto v Nemecku pisal do medii nieco podobne o kancelarke Merkel, tak ma na krku uz davno trestne oznamenia a vsetko co s tym suvisi……………..

Ak to ale pojde v……….. dalej, tak je len otazka casu, kedy to nemecki zurnalisti pouziju pre media na Zapade.

Ja som roky v zapadnych mediach v spolupraci so spriatelenymi zapadnymi redaktormi vylepsoval imidz SR a viacerych politikov SMERU, najma R.Fica, v casoch, ked sa o Slovensku na Zapade pisalo len negativne a preto ma mrzi, ked sa beztrestne uverejnuju taketo …………….o R.Ficovi v nasich mediach.


 

Na telefone ste mi povedali, ze ste predmetnu vec hned pohovorili s p. ministrom.

A tak prosim o jeho vyjadrenie.

 

 

S pozdravom

Roman Bednar

autor, publicista

 

 

Nedostal som žiadnu odpoveď ani od ministra ani z jeho kancelárie.

Nasledovalo opätovné zaslanie mailu 6.11.

Žiadna odpoved

9.11. som ho opat poslal – v priebehu dňa dokonca 3x

Žiadna odpoveď

Napokon 13.11. som ho poslal posledný raz

P.Maďarič sa neozval ani tentokrát a ani jeho kancelária

16.11. som zavolal do jeho kancelárie a žiadal si ho na telefón. Ako sa dalo očakávať, p. minister bol údajne mimo. Keď som dáme na telefóne vecným tónom za použitia mojej silnej rétoriky objasňoval absurditu ich zarytého mlčania, tak po čase bol rozhovor prerušený (toto sa mi často v SR stalo, keď som riešil s niekým pre neho nepríjemné témy).

O niečo neskôr som volal znova. Prihlásila sa iná dáma – p. Martanovičová.

Aj s tou sa už zakrátko telefonát prerušil.

Skúsil som to po tretí krát. Opäť sa v kancelárii ministra prihlásila iná dáma.

Tá mi ale po chvíli povedala:

“Ale veď ja Vás p. Bednár poznám už dávno, keď ste ešte chodieveli na naše ministerstvo.“

Jej meno, pokiaľ si dobre spomínam, bolo p. Holdová. Tentokrát sa rozhovor neprerušil, určite aj vďaka tomu, že sme boli „starí známi“.

Ale napriek tomu ani z nej som nedostal, prečo p. Maďarič tvrdošijne a arogantne mlčí. Určite vedela prečo, ale nesmela nič povedať.

 

Pán Maďarič,

žiadam od Vás odpoveď na to, prečo ste sa zachovali  tak ignorantsky, arogantne a bez rešpektu voči mne ako slovenskému občanovi, ako slovenskému autorovi, publicistovi a žurnalistovi, ktorý obohatil a obohacuje slovenskú literatúru a publicistiku a ktorý robil pre propagaciu a dobre meno Slovenska na Západe už vtedy veľmi veľa, ked SR za vlady V. Meciara este takpovediac celkom spala v oblasti vlastnej propagacie v zapadnych mediách a západné média SR neustále opisovali ako zaostalú a nekultúrnu krajinu, kde sa kradne non plus ultra a kde Slováci utláčajú Maďarov a Rómov a okrádajú nemeckých turistov.

Na základe toho, ako ste odignorovali všetky moje maily, musim konštatovať, že charakterove už nie ste ten istý clovek, ktory mi ako minister kultúry poslal svojho času pri príležitosti môjho okrúhleho životného jubilea ďakovný list, kde ste vyzdvihli moju autorskú tvorbu i moje zásluhy o Slovensko na Západe.