Argentínska prezidentka Cristína Kirchnerová odsúdila postoj USA a EÚ ku Krymu

24.03.2014 00:02

Kirchnerová vo včerajšom rozhovore s argentínskymi novinármi upozornila na to, že v OSN charte je jasne stanovené právo národov na sebaurčenie a že to platí pre všetky národy bez rozdielu a preto aj pre obyvateľov Krymu. Podľa nej je ich rozhodnutie pre začlenenie Krymu do Ruska plne v súlade s medzinárodným právom. 

 

Môj komentár:  

 

Po smrti Huga Chaveza, prezidenta Venezueli, ktorý bol ostrým odporcom politiky USA, sa Cristína Kirchnerová viackrát prejavila ako nebojácna kritička agresívnej politiky USA. Porovnala situáciu na Kryme s inou udalosťou histórie, ktorá sa dotýka Falklandských ostrovov, na ktoré si nárokujú tak Argentína ako aj Veľká Británia. Pred rokom sa tam v marci konalo referendum a veľká väčšina obyvateľov hlasovala za to, aby ostrovy ostali súčasťou Veľkej Británie. OSN, USA i EÚ vtedy nepopierali legitímnosť rozhodnutia obyvateľov Falklandských ostrovov. 

V prípade Krymu však odrazu rozhodnutie jeho obyvateľov v podobnej situácii nerešpektujú. Je to hanba a pokrytectvo západnej demokracie, ktorá veľmi často má na tú istu vec dvojitý meter.