Archeologická senzácia: V Izraeli objavili antický New York

09.10.2019 23:44

Ako už neraz v minulosti, tak aj teraz: Nešlo o žiadnu cielenú akciu archeológov (veď nikde v starých dokumentoch nebola žiadna zmienka o existencii tohto mesta), senzáciu spôsobila a umožnila čistá náhoda.

Počas prác na jednej ceste v severnom Izraeli objavili robotníci na jednom mieste vedľa cesty staré kamene uložené v jednej línii. Oznámili to archeológom a senzácia bola na svete. Trvalo to niekoľko mesiacov a archeológovia dostali spod zeme na svetlo impozantné zvyšky dávnej starovekej metropole, určite hlavného mesta veľkého regiónu.

Archeológovia stanovili jeho vek na približne 5 000 rokov. Mesto leží v blízkosti izraelského veľkomesta Haifa. Izraelský úrad pre starovekú archeológiu sa k objavu vyjadril:

„Toto úžasné mesto bolo jednoznačne New Yorkom skorej doby bronzovej pre celý náš región a je zároveň najväčším a najcentrálnejším starovekým mestom, aké bolo na Blízkom  východe objavené.“

Na základe dobre zachovalých zvyškov budov a ciest možno s istotou povedať, že mesto bolo postavené podľa perfektných „inžinierskych“ plánov a malo mať do sedemtisíc obyvateľov. Malo opevňovacie múry, námestia, dláždené ulice a uličky, verejné miesta a samozrejme aj množstvo obytných domov. Jeho plocha je dvakrát väčšia ako plocha najväčších miest v tamojšom regióne, ktoré dosiaľ boli objavené.