Anti-Alzheimerstimulátor - vedci z Kolína n.Rýnom robia ľudstvu nádej

02.01.2015 19:15

Kolín je nielen fascinujúce miliónové mesto na Rýne a druhé najstaršie v Nemecku (založili ho pred viac ako dvetisíc rokmi Rimania), ale má aj skvelých vedcov.

Metóda, ktorá pomáha už proti Parkinsonovej chorobe, má pomôcť aj proti zabúdaniu v dôsledku Alzheimera.

Prof. Jens Kuhn a jeho tím z univerzitnej kliniky v Kolíne nasadil šiestim pacientom mozgový stimulátor a úspech sa už dostavil. Podobne ako kardiostimulátor, pozostáva aj mozgový stimulátor z elektród, tenkých ako vlas a z generátora impulzov.

Prvé bilancovanie tohto pokusu ukazuje pozitívne výsledky a dáva nádej na možnosť úspešnej terapie pacientov trpiacich na Alzheimerovu chorobu. Miesto, kde vedci umiestnili elektródy stimulátora, bolo v prednej časti mozgu. Práve toto miesto sa vyznačuje tým, že ako prvé je postinuté Alzheimerom. Neuróny tejto mozgovej lokality zásobujú mozgovú kôru s acetylcholínom, ktorý prenáša informácie a signály, veľmi dôležité pre aktivovanie pozornosti a dobré fungovanie pamäte.

Týždeň pred tým, ako profesor Kuhn nasadil zmieneným šiestim pacientom mozgový stimulátor, boli s nimi urobené pamäťové testy. V priebehu roka boli potom v pravidelných intervaloch opakované. Výsledok bol veľmi optimistický - u dvoch sa výkony pamäte mierne zlepšili, u dvoch sa choroba nezhoršila a u dvoch Alzheimer postupoval ďalej. 

Je to veľké povzbudenie do budúcnosti a Jens Kuhn chce robiť ďalšie projekty, s väčšími skupinami pacientov. Cesta, ktorou sa vydal, je dobrá a treba na nej ďalej pracovať. Proti Alzheimerovi neexistuje dosiaľ nijaký vhodný liek a metóda kolínskeho profesora má výhodu aj v tom, že pri nej nie sú žiadne negatívne vedľajšie účinky, ako takmer pri všetkých liekoch.