Ankara represívne potlačila masové protesty proti zosadeniu troch kurdských primátorov

22.08.2019 23:23

Turecká vláda odvolala primátorov troch veľkomiest: Diyarbakir, takmer milión obyvateľov, primátor Adnan Selcuk Mizrakli, Mardin 800 000 obyvateľov, primátor Ahmet Türk, Van  350 000 obyvateľov, primátorka  Bedia Özgökce Ertan.

Všetci traja boli popritom aj provinčnými guvernérmi – zmienené tri veľkomestá, kde boli primátormi, sú aj hlavnými mestami provincií.

Ankara ich nahradila vernými prívržencami Erdogana, ten ich sám vymenoval. Odvolaní kurdskí primátori sú politikmi opozičnej prokurdskej strany HDP – Demokratická Strana Národov. Turecké ministerstvo vnútra oznámilo, že odvolaní primátori budú obžalovaní z rozširovania teroristickej propagandy a budú vyšetrovaní.

Na juhovýchode Turecka boli nasadené silné bezpečnostné zložky, aby zabránili protestom obyvateľstva, ktorí vyšli do ulíc, aby protestovali proti odvolaniu troch kurdských guvernérov.

V Diyarbakire, kde žijú prevažne Kurdi, sa pokúšali tisícky ľudí zhromaždiť sa pred budovou mestského zastupiteľstva, a to napriek zákazu demonštrovať. Políca obsadila všetky dôležité ulice v centre mesta a brutálne demonštrntov atakovala a rozháňala.

Súčasne sa konali razie v 29. provinciách a polícia zatkla 418 ľudí.