Ankara „loví“ ľudí v cudzine a zatvára a mučí ich vo svojich tajných väzeniach

12.12.2018 23:38

Turecká tajná služba MIT vyhľadáva v cudzích štátoch, napr. v Kosove, ale aj v Turecku politických odporcov Erdogana a násilím ich unáša a ich zatvára do tajných väzení. Vláda v Ankare na písomné  dotazy v tejto veci, ktoré jej zaslali niekoľkí nemeckí investigatívni žurnalisti, nereagovala, a to ani po opätovnej výzve.

Viacerí postihnutí, ktorých z väzenia napokon prepustili (bolo ich len málo z počtu tých, ktorých tam zavliekli), hovoria o mučení, ktorému boli podrobení. Dvaja z nich povedali západným žurnalistom nezávisle od seba, že boli na ulici prepadnutí niekoľkými mužmi, vtiahnutí do tmavých limuzín, so zastrenými oknami. Potom  boli zavlečení na neznáme miesto do utajeného väzenia.

Boli vypočúvaní a pritom mučení. Vyšetrovatelia ich obvinili z prívrženectva k  Fetullahovi Gülenovi a tým zároveň aj z terorizmu.

Cieľom týchto vyšetrovaní bolo vynútiť od mučených mužov lživé svedecké výpovede proti iným prívržencom Gülena, ktorým bude Ankara robiť súdne procesy. Tlak na nich bol zvýšený aj tým, že im pri výsluchu bolo povedané, že to čo robia s nimi, to budú, ak sa vzoprú, robiť aj s ich ženami, dcérami, matkami a otcami.

Boli prepustení až po niekoľkých týždňoch, keď prehlásili, že budú pre súdom svedčiť.  Podarilo sa im však pomocou priateľov ujsť do cudziny, kde dostali azyl.