Angele Merkelovej hrozí obžaloba za trestný prečin proti §96 trestného zákonníka Nemecka

11.10.2015 18:08

Nemecká strana AfD – Alternatíva pre Nemecko – podala trestné oznámenie na nemeckú kancelárku. Ide o to, že podľa právnikov strany AfD sa Frau Merkel dopustila trestného činu v súvislosti s prekročením svojich právomocí ohľadne azylovej politiky. Právnici AfD už aj vypracovali znenie trestného oznámenia a dali ho k dispozícii nemeckým médiám. Už predtým – ako oznámilo predsedníctvo tejto pravicovo konzervatívnej strany – bolo trestné  oznámenie zaslané berlínskej štátnej prokuratúre.

Podľa predsedu strany AfD, Alexandra Gaulanda , bolo rozhodnutie vlády vedenej kancelárkou Merkelovou nechať prúdiť na územie Nemecka tisícky utečencov, ktorí začiatkom septembra boli na území Maďarska, protizákonné. 

Gauland išiel dokonca tak ďaleko, že verejne vyhlásil, že kancelárka sa tu zachovala ako profesionálny kriminálny prevádzač cez hranice. A týchto, ako je známe, keď prichytia pri čine, tak ich strčia do väzenia. Takýto zločin sa v Nemecku trestá väzením až do päť rokov.

AfD opätovne žiadala od vlády na tlačovej konferencii obmedzenie prisťahovalectva, sprísnenie hraničných kontrol a zvýšenie počtu policajtov v Nemecku. Popredná funkcionárka AfD, Frauke Petry, na konferencii viackrát zdôraznila, že hranica možností Nemecka prijímať utečencov je už dávno a úplne nezodpovedne prekročená, čo nevyhnutne musí nemeckú spoločnosť destabilizovať, so všetkým čo k tomu patrí. 

Preferencie AfD stúpajú, a to predovšetkým preto, lebo má celkom iný postoj ako kancelárka k utečeneckej problematike, ktorá v Nemecku vyvoláva čoraz viac nepokoja v obyvateľstve. 

Veľký počet Nemcov, najmä zo sociálne slabých vrstiev má pocit, že vláda sa oveľa viac stará o utečencov, ako o ich problémy.

Je veľkým paradoxom, že kancelárka mala vo svojej novej role – ako záchrankyňa „miliónov“ utečencov – dosiaľ oveľa väčšiu podporu zo strany SPD, ako od vlastnej strany CDU. Situácia sa však postupne mení a vedúci predstavitelia SPD, Sigmar Gabriel a Frank-Walter Steinmeier sa odklonili od tézy kancelárky, ktorá naďalej hlása, že Nemecko môže a bude naďalej prijímať utečencov neobmedzene. 

Obaja SPD politici povedali pre Spiegel, že Nemecko musí v budúcnosti prijímať len obmedzený počet ľudí, ktorí chcú prísť do Nemecka.

Záverom ešte dodám, že teraz sa očakáva rozhodnutie berlínskej prokuratúry, či obvinenie Angely Merkelovej bude prešetrovať alebo či trestné oznamenie zamietne, ako bezpredmetné. V každom prípade musí vydať ohľadne svojho rozhodnutia oficiálne zdôvodnenie. 

Nemecké médiá majú – na rozdiel od slovenských – mimoriadnu váhu a vplyv na verejnú mienku. A ako v nedávnom čase ukázal Bild, tak sú schopné aj veľmi vplyvných politikov vytiahnuť až do neba, ale aj zvrhúť odtiaľ priamo do horúceho pekla. 

Bild - najčítanejši denník Nemecka - takto dokázal odstaviť nemeckého prezidenta Christiana Wulffa, ktorý bol spočiatku jeho veľkým obľúbencom a diskreditoval ho tak dlho, až napokon sám odstúpil.