Americký senát oficiálne priznal: agenti CIA mučili aj 26 úplne nevinných zajatcov

23.12.2014 13:17

CIA to oficiálne popiera. Organizácie pre ľudské práva tvrdia, že to bol ešte oveľa vyšší počet. Správa amerického senátu hovorí o 26. obetiach svojvôle CIA, ktoré boli zajaté "omylom" a boli celkom nevinné. Až dosiaľ sa im nikto ani len neospravedlnil - ani senát a samozrejme ani CIA. Aj New York Times píše o 26. nevinných obetiach CIA.

Medzi nevinnými obeťami bol aj 51-ročný nemecký občan, libanonského pôvodu, Khaled al-Masri. Ten bol "omylom" zatknutý, lebo vraj prišlo k zámene mien. Dostal už síce oznámenie od amerického senátu, že jeho nevinna bola uznaná, ale v oznámení nebolo ani zmienky o tom, že za svoje utrpenie dostane aspoň finančné odškodnenie.

Zo strany CIA bolo údajne odovzdané priznanie americkému senátu, že najmä v prvých mesiacoch realizácie amerického protiteroristického programu prišlo k chaosu a vo viacerých prípadoch aj k nesprávnemu postupu.

Medzi nevinnými obeťami CIA bola 46-ročný Mohamed Bashmilah z Jemenu. Bol niekoľko rokov väznený v tajnom väzení CIA v Afganistane, kde bol držaný počas zimy v nevykurovanej malej miestnosti, v úplnej izolácii. Okrem iného bol týraný aj tým spôsobom, že bol celé dni vystavený neznesiteľne hlasnej hudbe. Niekoľkokrát sa pokúsil o sebevraždu. Zakaždým ho "milosrdne" zachránili, alen len preto, aby ho mohli mučiť ďalej. Raz si prerezal žily len preto, aby mohol napísať svojou krvou na stenu vetu: To je nespravodlivosť. Viackrát bol bol na prahu zošalenia.

 

Môj komentár:

 

Boli časy, keď americkí vojaci oslobodzovali Nemecko od nacizmu a celá Amerika bola zhrozená nad neľudskou beštialitou fašistických vrahov a  mučiteľov, ktorí týrali väzňov v kocentrákoch. Washington bol vtedy v role hlavného moralistu a ochrancu ľudskosti a zhrozene sa pýtal, ako je možné, že v niekom sa môže ukrývať taká beštialita, ako v Nemcoch. 

Teraz ale Amerika bez najmenších morálnych výčitiek preberá metódy hitlerovských nacistov a ich metódami, ktoré Američania ešte zdokonalili, robí podobné zverstvá. Buduje koncentráky vo forme tajných väzení na územiach cudzích štátov a mučí v nich neľudsky nevinné obete. Teror a bezprávie sa udomácnili vo Washingtone a v najvyšších kruhoch USA. Ani Hitler nemučil a nezabíjal vlastnými rukami. Mal na to iných. Podobne to robil aj prezident G.W. Bush.