Al-Tanf: Útok na vojenskú základňu USA v Sýrii! Kto stojí za ním?

21.01.2023 23:25

Na americkú vojenskú základňu v Sýrii zaútočili drony. Ako informovalo v piatok príslušné regionálne velenie americkej armády (Centcom), tak útok mal za následok niekoľko obetí.

Jeden z dronov sa zrútil na základňu al-Tanf. Pôvodne nebolo jasné, kto útok spustil. Predpokladá sa, že za tým stoja milície spojené s Iránom.

Ako informuje mainstream, tak tieto milície pôsobia v Sýrii a susednom Iraku a už v minulosti útočili na americké jednotky. O tom ale, že tieto milície vedú vojnu spolu s jednotkami  sýrskej armády proti všetkým cudzím votrelcom na území Sýrie – ku ktorým patria aj Američania – o tom sa západný mainstream nezmieňuje.

Americká základňa v al-Tanf sa nachádza v južnej Sýrii neďaleko hraníc s Jordánskom a Irakom. Iránsky režim tiež zásobuje libanonskú milíciu Hizballáhu zbraňami na boj v Sýrii.

Západný mainstream rozhorčene odsudzuje útok na USA základňu.

Kde je ale rozhorčenie nad tým, že americká základňa bola svojvoľne vybudovaná na cudzom štátnom území a z pohľadu medzinárodného práva je niečo také v podstate vojenským útokom na Sýriu a zároveň neoprávnenou anexiou cudzieho štátneho územia.

Ak sa časť svetového spoločenstva zasadzuje za to, že Ukrajina musí dostať naspäť Krym, tak by sa takisto mala zasadzovať aj za to, aby USA okamžite stiahli svoju základňu zo Sýrie a vrátili jej časť územia, ktoré neoprávnene okupujú.

Nemecký žurnalista E.Haller k tomu napísal:

„Ich würde die USA als Terroristen bezeichnen. Was haben sie in der Welt Positives bewirkt? Genozid an den Ureinwohnern, in jeder Region der Welt Terror, Angst und Krieg, Hunger, Ausbeutung und Unterdrückung verbreitet.“ - 

„Ja by som USA označil za teroristov. Čo urobili pozitívne na svete? Genocídu  domorodého pôvodného obyvateľstva, v každej régii sveta vyvolali teror, strach, vojnu a spôsobili hlad, vykorisťovanie a útlak.“