Ako vidí Konštantín Kostin, poradca Putina, súčasné vzťahy medzi Moskvou a Západom

21.02.2016 22:31

Podľa môjho názoru (ktorý je podložený dôkladným poznaním histórie Západu i dejín Ruska), ak niekto tvrdí, že Moskva svojím počínaním len reaguje na momentálnu politiku Západu, tak ten Rusko vôbec nepozná a mu nerozumie. Rusko určuje svoj vývoj a svoju cestu, po ktorej kráča, samo. V Nemecku sa veľa diskutovalo i diskutuje o tom, akú politiku voči Rusku má Berlín robiť. Existuje veľká priepasť medzi tými politikmi a žurnalistami, ktorí Rusko roky pozorne sledujú a načúvajú jeho hlasu a medzi tými, ktorí predkladajú verejnosti o ňom len klamstvá a polopravdy.

Len ten, kto pozná históriu Ruska a je dostatočne objektívny, dokáže pochopiť, aké hlboké a fundamentálne zmeny v spoločnosti i v politike táto obrovská krajina prekonala a prekonáva. Pre neho je potom jasné, že táto najväčšia krajina sveta sa nenechá za žiadnu cenu Západom znevažovať a šikanovať. Rusko sa nikdy nedá - a už vonkoncom nie Rusko s prezidentom Putinom, ktorého rozvážna politika krajine znova navrátila sebavedomie a váhu - zvonku manipulovať a ani zastrašovať. 

Skúsený analytik ruskej politiky, Konštantín Kostin, politický poradca Kremla, má už dlhú dobu blízko k V.Putinovi i D. Medvedevovi. Jeho pohľady na situáciu v Ukrajine a v Rusku:

Zvrhnutie ukrajinského prezidenta Janukoviča vo februári 2014 pokladá za kriminálny protiústavný akt. Porovnáva to s udalosťami ruskej februárovej revolúcie 1917 (až po nej prišla októbrová, ktorá sa vryla do pamäti sveta, nie tak ale februárová), keď bol zvrhnutý cár Nikolaj II. Februarová revolúcia prebehla bez násilia. Potom ale prišli do toho boľševiki so zbraňami a urobili z toho krvavú násilnú revolúciu. Podobne konali v Kyjeve aj vodcovia puču na Majdane - prevzali moc násilne a nezákonne.

Podľa Kostina sa v Ukrajine udialo to, čo Rusko už má za sebou. V roku 1993 prebehol v Moskve pokus o násilné prevzatie moci. Taká fáza je podľa neho pre Rusko už minulosťou a niečo také sa tam už neudeje, podobne ako sa to nestane v Nemecku či Francúzsku. Veľká väčšina obyvateľov Ruska vidí svoju krajinu ako usporiadanú a konsolidovanú spoločnosť. Vladimír Putin rád prízvukuje, že nové postjelcynovské Rusko sa stalo moderne konzervatívnou krajinou, kde štát má veľmi dobrý vzťah s ruskou pravoslávnou cirkvou. Pre Putina to znamená podorovať tradičné ruské hodnoty - rodinu, morálku a kresťanskú kultúra a tým zároveň odmietať radikalizmus, predovšetkým islamistický.

Kostin vidí Rusko a Európu ako dvoch partnerov, úzko prepojených spločnou kultúrou, podobnou mentalitou a spoločnými kresťanskými hodnotami. Niekto si môže myslieť, že v tomto smere je dosť podobných ľudí aj v USA, najmä keď si všímame amerických Republikánov. Ale tento dojem - podľa neho - je klamný. Samotní Američania sa pokladajú za iných, dávajú sa síce zdvorilo, ale dištancovane. V Európe je vzťah k Rusku lepší a praiteľskejší. V Európe je veľa priateľov a sympatizantov Ruska. To je realita. Veľa európskych politikov a podnikateľov vidí v Rusku európsky štát, s ktorým je výhodné mať dobré priateľské vzťahy , založené na vzájomnej dôvere. 

Kostinovi sa v Nemecku veľmi páči politické smerovanie strany AfD a vo Francúzsku strana, ktorú vedie Marine Le Pen.