Ako teraz vidí Rusko prof. Dr. Krone-Schmalz, exkorešpondentka ARD v Moskve

14.04.2022 23:35

Gabriele Krone-Schmalz je jednou z najlepších nemeckých žurnalistiek/žurnalistov a je aj skvelou znalkyňou Ruska a USA. Za svoju prácu bola ocenená mnohými vyznamenaniami.

O.i. študovala slavistiku, napísala niekoľko kníh o Rusku a jeho politike. Pracovala 5 rokov ako zahraničná korešpondentka ARD v Moskve. Vždy prízvukovala, že objektívna žurnalistika musí ľudí pravdivo informovať nielen o legitímnych záujmoch USA a západnej Európy, ale aj o legitímnych záujmoch Ruska. Bola prvou západnou žurnalistkou, ktorá mohla urobiť rozsiahle interview s Michailom Gorbačovom.

V ďalšom citujem jej vyjadrenia k rusko-ukrajinskému konfliktu:

„Nepočítala som s ruským útokom, bola som presvedčená, že Rusi, ktorí na ukrajinskej hranici sústreďovali čoraz viac vojakov a vojenskej techniky to robili len preto, aby konečne  donútili Západ k serióznym diplomatickým rozhovorom na tému záruky bezpečnosti Ruska.

Prispela som takýmito tvrdeniami k umožneniu tohto neoprávneného ruského útoku, ako to teraz niektorí tvrdia? Som za to spoluzodpovedná? Bolo by to strašné, ak by to tak bolo.

Takéto tvrdenia sú však nepresvedčivé, lebo predpokladajú, že idea dorozumenia a politiky zmierňovania napätia sú zásadne nesprávne a že len zastrašovacia politika by bola Putina zabrzdila.

V tejto súvislosti by som chcela pripomenúť vyjadrenie renomovaného diplomata a historika USA, znalca východnej Európy, George Kennana. Ten v máji 1998 – teda skôr ako boli do NATO prijatí Poliaci, Česi a Maďari – označil NATO rozširovanie na východ za tragickú chybu, lebo na to neexistuje nijaký dôvod, keďže nikto nikoho neohrozuje.

Preto si aj teraz myslím, že pokusy o prijatie Ukrajiny po roku 2014 do NATO ruskú intervenciu len urýchlili a spôsobili, že dnes tu máme Rusko, ktoré v nás vidí nepriateľov.

Som – tak ako predtým – aj teraz toho názoru, že rozširovanie NATO a ignorovanie bezpečnostných záujmov Ruska Západom extrémne prispeli k tomu, že Rusko sa k nám správa ako k nepriateľovi. A vôbec nezdielam tézu, že Putin bol vždy taký, aký je teraz. Z môjho pohľadu sme to my, ktorí sme ho urobili takým, akým je.

Po všetkom čo som počula, tak dokonca viacerí členovia ruskej vlády boli prekvapení rozkazom prezidenta k útoku na Ukrajinu. Tento akt ale nemožno ospravedlniť. Teraz ale ide o to, nájsť urýchlene východiská ako ukončiť túto katastrofu.“