Ako súvisí Baskicko s Veľkou Moravou - z mojej Pressereise s juhoamerickými redaktormi po Baskicku a Akvitánii

30.03.2017 12:38

Pred niekoľkými dňami, keď naša Pressereise viedla cez Bilbao a mali sme tam stretnutie a dlhé rozhovory s baskickými redaktormi, tak sa mi opäť raz potvrdilo, aký je to hrdý národ, s obrovským historickým povedomím (Slováci by si mohli brať v tomto smere vzor z nich). Ich korene siahajú ďaleko, preďaleko do dávnej minulosti. Sú oveľa starším národom, ako boli napr. Etruskovia.

Boli prvými pánmi a obyvateľmi na Iberskom polostrove.

Až po nich prišlo množstvo dalších národov, ako Kelti, Gemáni, Rimania a mnoho ďalších. Milujú nadovšetko svoje dejiny a zaujímajú sa aj o dejiny iných.

V rámci nášho stretnutia v Bilbao, som krátko hovoril aj o histórii Slovákov a o ich porobe Maďarmi. Okamžite preskočila iskra a Baskovia prejavili sympatie voči nam. Samozrejme som hovoril aj o Veľkej Morave, a to ich veľmi nadšilo – nevedeli o nej.

Jeden z nich, môj dávny priateľ, baskický redaktor, ktorý pozná a má rád Prahu, kde bol dva roky a jeho manželka je Pražáčka, prejavil o túto epochu našich dejín veľký záujem.

Chce na svojom blogu v baskickej reči (ktorá nemá so španielčinou absolutne nič podobné) postupne uvádzať moje rozprávanie o Veľkej Morave. Je si istý, že to budú jeho krajania čítať ako „diví“ – povedal to tak doslova v španielčine a zopakoval mi to aj baskicky. Milujú spoznávať nepoznané a Veľká Morava bude pre nich absolútne novum.

Teraz sme v Bordeaux a ostaneme ešte aj zajtra. Máme tu veľa stretnutí a rozhovorov a sme pozvaní aj na jeden svetoznámy vinohrad, jeden z tritisíc v okolí mesta.

Viva, mi amore grandissimo – Bordeaux………. Už teraz sa teším, kedy sem prídem zase.

Je nádherné, ak je práca tým najúžasnejším koníčkom.

Bez mojej asistentky, ktorá nás sprevádza, by som tento blog časove nezvládol.