Ako sa živočíchy preplavia na kusoch plastiky tisícky kilometrov

21.12.2017 09:44

Tsunami, ktorý zúril na japonskom pobreží v roku 2011 a spôsobil katastrofu v japonskej atómovej elektrárni a zapríčinil, že do mora, ktoré sa vtedy vylialo ďaleko na pevninu, sa dostali milióny kusov a kúskov odpadov plastiky.

V dôsledku toho sa dostávajú ešte aj dnes na západné pobrežie Ameriky tieto plastikové odpady. Medzi nimi plastikové fľase, koše z plastky, malé člnky z plastiky a podobne.

Mnohé z nich neprichádzujú prázdne, ale na ich "palube" cestujú aj rôzni "čierni pasažieri", ako napríklad niektorá druhy ázijskych krabov, ktoré v Amerike nežijú. Od roku 2012 až do dnešných dní našli morskí biológovia z Williams College z Massachusetts a z niekoľkých ďalších USA univerzít okolo 300 druhov organizmov, ktoré sa týmto naozaj neobvyklým spôsbom vydali na cetu Pacifikom, trvajúcu aj niekoľko rokov a merajúcu až 7000 kilometrov.

To je zároveň aj prekvapujúcim dôkazom toho, čo všetko urobia rôzne organizmy preto, aby sa dostali na nové miesta planéty, kde ešte neexistujú a sa usídlili tam.