Ako prišlo k puču Prigožina a aktuálne informácie z Rostova obsadeného pučistami

24.06.2023 16:24

V noci z piatku na sobotu vydal šéf Wagner-skupiny Prigožin svojím vojakom príkaz k pochodu a fakticky tým vyzval na zmenu moci v Rusku.

Je dobre známe, že medzi Prigožinom a ministrom obrany Šojgu bolo veľa hádok. Každý, kto bol v posledných mesiacoch na Donbase, vie, že Ministerstvo obrany a minister Šojgu boli neraz kritizovaní. Faktom ale tiež je, že sa poučili z minulých chýb, čo ukazuje aj neúspešná ukrajinská ofenzíva.

 

Wagner nie je jedinou dobrovoľníckou silou, ktorá bojuje na Donbase.

 

Napríklad tam bojuje aj dobrovoľnícka jednotka Car Wolves, ktorej šéfuje bývalý šéf Roskosmosu Rogozin.

Aj Rogozin kritizoval Šojgu a Ministerstvo obrany, ale k Wagnerovmu prevratu v Telegrame zaujal jasné stanovisko:

 

„Poznám situáciu na fronte nie menej ako Progožin a nikdy som sa netajil svojou pozíciou, ale bez ohľadu na vysvetlenie ozbrojeného povstania, toto zostáva ozbrojeným povstaním v tyle bojujúcej armády.

Vo vojne si musíte strčiť svoje politické ambície do zadku a podporovať front zo všetkých síl. Akýkoľvek pokus oslabiť ich nie je nič iné ako podpora nepriateľa."

 

Ruská vláda chcela dostať súkromne organizované dobrovoľnícke organizácie pod kontrolu. K tomu by mali podpísať zmluvu, ktorú predložia Ministerstvu obrany. Oficiálnym odôvodnením bolo, že len tak môžu dobrovoľní vojaci využívať sociálne záruky (veteránsky dôchodok, finančná podpora pre zranených a pozostalých atď.), ktoré sa vzťahujú na bežných vojakov.

 

Prigožin odmietol podpísať túto zmluvu.

 

Povráva sa, že Ministerstvo obrany v júni prestalo vyplácať mzdy všetkým jednotkám, ktoré zmluvu nepodpísali.

 

Prigožin v piatok informoval, že ruská armáda zaútočila na tábor Wagner:

 

"Došlo k raketovému útoku na pozície skupiny Wagner. Zranených bolo veľa. Podľa očitých svedkov útok vykonali zozadu, teda vojaci ruského Ministerstva obrany.“

 

Okrem toho Prigožin vzniesol vážne obvinenia:

„Nedbajú na životy vojakov, zabudli na slovo spravodlivosť a my ju vrátime. Tí, ktorí dnes zlikvidovali našich chlapcov a desaťtisíce ruských vojakov, budú potrestaní.“

 

Ministerstvo obrany to okamžite poprelo:

 

"Všetky správy a videá, ktoré Prigožin šíri na sociálnych sieťach o údajnom údere ruského Ministerstva obrany proti zadným táborom súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner, sú nepravdivé a predstavujú mediálnu provokáciu."

 

Prigožin potom ohlásil „pochod spravodlivosti“ a vyslal svoje jednotky smerom k mestu Rostov na Done.

 

Poprel, že by išlo o štátny prevrat. Ruská tajná služba FSB však začala konanie proti Prigožinovi a jeho spolubojovníkom za ozbrojené povstanie.

V sobotu ráno mesto Rostov bez boja ovládli Wagnerove jednotky, ktorých vojaci tam dnes ovládajú strategicky dôležité miesta.

 

V Petrohrade prehľadala FSB centrálu Wagnerovej firmy.

 

Prezident Putin predniesol v sobotu ráno prejav k národu, v ktorom vyzval vojakov Wagnera, aby poslúchli rozkazy ruskej armády. Putin hovoril o zrade a pohrozil pučistom prísnym trestom.

Prigožin odmietol také rozkazy a oznámil, že nepreruší svoj pokus o prevrat:

"Bojovali sme a bojujeme ďalej. Celý PMC Wagner. A nikto sa nevzdá na žiadosť prezidenta, FSB alebo kohokoľvek iného, ​​pretože nechceme, aby krajina naďalej žila v korupcii, podvodoch a byrokracii.“

 

Čečenský prezident Kadyrov sa postavil proti Prigožinovi a oznámil, že pošle svoje jednotky do Rostova proti Wagnerovi.

 

Vysvetlil, že najdôležitejšia je jednota Ruska.

Proti Wagnerovi vystúpili aj všetci ruskí vysokopostavení politici a obvinili ho, že len pomáha odporcom Ruska. Zdá sa, že Prigožin je teraz v Rusku izolovaný, lebo až dosiaľ sa neobjavili žiadne vyjadrenia podpory jeho osoby a jeho konania od žiadnej zodpovednej osoby a či vplyvnej organizácie.

 

Situácia v Rostove bola spočiatku pokojná, no teraz sa objavili správy, že je počuť výstrely a výbuchy. Na sociálnych sieťach ľudia ukazujú zátarasy a kontrolné body, dokonca na uliciach vidno míny. Mesto Rostov je zrejme uzamknuté.

 

Keďže Wagner bol v Rusku veľmi populárny, tak v uliciach Rostova sú aj ľudia, ktorí Wagnera podporujú. Zdá sa však, že drvivá väčšina je ale proti Wagnerovmu útoku na prezidenta Putina.

 

Diaľnica M4 Rostov-Moskva je miestami uzavretá a z Voronežskej oblasti prichádzajú protichodné správy, že údajne vybuchol zásobník ropy.

Podľa dostupných správ sa kolóny Wagnerových vojsk v sobotu presúvajú po diaľnici smerom na Moskvu.

 

Zásadnou otázkou je, čo sa stane, keď sa kolóny Wagnera priblížia k Moskve.